Skip to main content

Dong Van Geopark

Regio: Noord Oost
Provincie: Ha Giang

Het Dong Van Geopark is een van de beroemdste attracties in de provincie Ha Giang. Het beschikt over een uitgestrekt gebied van kalksteen, een spectaculair berglandschap, de rijkdom en uniekheid van de cultuur van etnische minderheden.

Het Dong Van Geopark werd in 2010 erkend als een van de 77 geologische parken ter wereld door het Global Geoparks Network van UNESCO en werd het eerste geologische park van Vietnam. Het Dong Van Rock Plateau ligt ongeveer 1.400 – 1.600 meter boven de zeespiegel en wordt gevormd door smalle valleien afgewisseld met rotsachtige bergketens in het noorden van Vietnam. Tot 80% van het Dong Van Rock-plateau is bedekt met kalksteen dat de fossielen bevat van duizenden prehistorische soorten van 400-600 miljoen jaar geleden.

Het park strekt zich uit over vier districten Meo Vac, Dong Van, Yen Minh en Quan Ba. Het is de thuisbasis van meer dan 250.000 mensen uit 17 verschillende etnische minderheden, die elk hun eigen cultuur en tradities hebben. Deze etnische bevolkingsgroepen leven van het verbouwen van rijst langs de stroomgebieden van de Nho Que-rivier en van maïs op de rotsachtige berghellingen.

Ha Giang City is meestal het startpunt om het Dong Van Geopark te bezoeken.

Hoogtepunten Dong Van Geopark 

Quan Ba Twin Mountains 

Quan Ba Twin Mountains  dong van geopark
Quan Ba Twin Mountains  dong van geopark

Quan Ba ​​is een beroemde stop op de Ha Giang Loop route en het begin van het echte berggebied. Je begint bij de Heaven Gate pass, met een prachtig uitzicht op de Twin Mountains. Het landschap verandert snel in hoge bergen met kleine dorpjes die verspreid liggen in de vallei. Onderweg kun je diverse prachtige fotostops maken en diverse kleurrijke markten bezoeken. Check wel wanneer die gehouden worden, want ze zijn niet dagelijks.

De Quan Ba Twin Mountains van Quan Ba ​​zijn twee bijna identieke bergen die naast elkaar liggen en ze worden ook wel de Fairy Breast Mountains genoemd. Het verhaal  gaat dat een man van de lokale H’mong-minderheid zo ontzettend mooi kon fluiten dat er een fee uit de lucht kwam en verliefd op hem werd. De Jade-keizer was boos toen hij ontdekte dat de fee weg was en gaf het bevel dat ze terug moest komen. De fee was echter zwanger van de man, die ook een kinderdagverblijf had. OM haar zoon te benodigde melk te geven, gaf ze haar borsten aan de man zodat haar kindje kon drinken. Deze borsten groeiden rondom het kindje en veranderden later in twee bergen.

Lung Cu vlaggentoren 

Ongeveer 25 km ten noorden van Dong Van en slechts een paar kilometer van de Chinese grens, ligt Lung Cu een enorme vlaggentoren die in 2010 werd opgericht om het noordelijkste punt van Vietnam te markeren. Het is gemodelleerd naar de vlaggentoren van Hanoi. De vlaggentoren toont de bevestiging van de positie en de soevereiniteit van Vietnam en eert het patriottisme en de moed van de mensen en soldaten in het grensgebied. De vlag op de toren heeft een oppervlakte van 54 vierkante meter en vertegenwoordigt de eenheid van 54 etnische groepen in Vietnam. Op de top van de vlaggentoren kun je genieten van het grandioze panoramische uitzicht van het Dong Van-district.

Dong Van 

dong van geopark
dong van geopark

De oude stad Dong Van bestaat al 100 jaar en kenmerkt zich door de typische Chinese architectuur met yin- en yang-symbolen die terug te vinden zijn in de daken en tegels van de stenen vloeren. Er is een verzameling van 40 oude huizen van 100-300 jaar oud. Als het volle maan is, worden de straten verlicht met rode lantaarns van verschillende groottes. Een bijzondere stad als je een andere cultuur, keuken en tradities wilt ontdekken.

Ma Pi Leng Pass 

ma pi leng pass
ma pi leng pass

Ma Pi Leng, gelegen in het Dong Van Geopark, wordt beschouwd als een van de vier mooiste maar gevaarlijkste passen in Vietnam. Het is ongeveer 20 km lang met een hoogte van 1500 meter boven de zeespiegel. De naam “Ma Pi Leng” in H’mong-taal betekent “de brug van de neus van een paard” die zijn vorm beschrijft. De Ma Pi Leng-pas is een onmisbare ervaring in Ha Giang met verbazingwekkende landschappen met kalkstenen bergen, groene bossen, blauwe lucht en vooral de Nho Que-rivier, als een turkooisblauw zacht zijden lint, aan de voet van de Ma Pi Leng-pas maakt het bijzonder. Je kunt ook een boottocht maken of kajakken op de Nho Que-rivier en genieten van het landschap.

Meo Vac

meo vac
meo vac

Meo Vac ligt niet ver van de Chinese grens in de provincie Ha Giang en ligt op de route van de Ha Giang Loop. Meo Vac is vooral interessant op zaterdagavond en zondag door de lokale zondagsmarkt. Het is dan ook de grootste markt in de regio en mensen komen van heinen en verre om hier hun handel aan te bieden. Zaterdagavond begint de drukte aan en zitten de karaokebar en cafés helemaal vol.

De lokale bevolking draagt ieder hun eigen traditionele kleding. De mannen dragen vaak een zwart jasje met broek en de vrouwen kleurrijke rokken, shirts en sjaals en sommige dragen een grote mand op hun hoofd om de gekochte spullen te dragen. Het is erg kleurrijk spektakel en zeer fotogeniek (vraag wel eerst om toestemming als je de bevolking wilt fotograferen).

Iets verder naar achteren is een veemarkt, waar de lokale bevolking paarden, runderen, varkens – en zelfs honden verhandelen. Het vee gedeelte is misschien niet voor iedereen geschikt – met krijsende varkens en blaffende honden, die meegenomen worden naar de lokale huizen en restaurants om daar geserveerd te worden. De hele markt heeft een ontspannen sfeer ondanks alle gekte van mensen, geluid en dieren.

Yen Minh   

langur aap
yenh minh vrouwen

Yen Minh ligt tussen Quan Ba ​​en Dong Van, aan de zuidwestelijke rand van het Dong Van-plateau. Het is dus een mooie stopplaats nadat je door Heaven’s Gate bent gereisd op weg naar Dong Van zelf.

Yen Minh stad heeft niet hetzelfde niveau van attracties en dingen te doen als Dong Van of Meo Vac, maar dit kleine dorp is er wel in geslaagd een heerlijk authentieke sfeer te behouden, ondanks dat bijna elke reiziger hier in stop maakt. Met name het eten is erg goed, met een lokale specialiteit bestaande uit rijstpapierrollen en een uniek soort dunne en plakkerige rijstwafels die bekend staat als “Yen Minh Cake”.

Ondanks dat er verder niet veel te doen is, is het maken van een korte wandeling buiten het dorp wel zeer aan te bevelen omdat je hier het werkelijk ongerepte deel van landelijk Vietnam zult zien, zonder toeristen.

Ten noorden van Yen Minh Town ligt het Na Khe Pine Forest, met de bijnaam “Da Lat van het Noorden”. Het rode rode dennenbos omringt de verschillende H’mong-dorpen zoals Sung Trang, Phu Lung, Thang Mo en Bach Dich. Dit gebied is ook de thuisbasis van de etnische groep Pu Peo, die met minder dan 1000 leden een van de kleinste van Vietnam is. Op de zesde dag van de zesde maanmaand wordt het Pu Peo Forest Festival gevierd, waarbij de Pu Peo bidden voor water om het bos te voeden en dierenoffers te brengen. Ook zijn er diverse andere culturele activiteiten zoals muziek, dans en spelletjes. Ten zuiden van Yen Minh ligt het Du Gia National Park, een natuurreservaat dat dient als leefgebied voor verschillende ernstig bedreigde diersoorten, zoals de stompneuzige Langur.

Hoang Su Phi 

Hoang Su Phi 
Hoang Su Phi 

Hoang Su Phi ligt in een bergachtig gebied, dat nog niet is ontdekt door de toeristen. Je vindt hier, net als in Mu Cang Chai, adembenemende rijstterrassen, etnische bevolkingsgroepen, karstbergen en prachtige natuur. Het gebied heeft daarmee zijn authenticiteit behouden en is nog zeer ongerept.

De markt in Hoang Su Phi, op zondag, is een unieke plek waar diverse goederen worden verhandeld zoals groente, rijst, kleding en gereedschappen waarmee rijstterrassen gemaakt kunnen worden. Naast een markt is het ook dé ontmoetingsplek voor de bevolking met sjansen, flaneren en socialiseren.

Beste tijd om Dong Van Geopark te bezoeken?

Dong Van Geopark heeft een gematigd klimaat dat is verdeeld in twee seizoenen: het regenseizoen (mei – oktober) en het droge seizoen (november – april). De jaargemiddelde temperatuur is 21 – 23ºC. In juli en augustus kan het 27 – 28ºC worden en in januari dalen tot onder de 0ºC. Toeristen kunnen Dong Van het hele jaar door bezoeken, maar de beste tijd is het bloeiseizoen van september tot november. Boekweit, een typische bloem van het noordelijke berggebied van Vietnam, bloeit van oktober tot november. Je kunt de schoonheid ervan overal zien, in heuvels, getrapte rijstvelden of in geïmproviseerde lokale huizen. Tussen januari en februari is het tijd voor bloeiende perziken en pruimen. De met mos bedekte daken zouden kunnen worden toegevoegd met karmozijnrode perzikbloemblaadjes en puur witte pruimenbloesems. Het landschap fleurt op door de kleuren van de bloemen, waardoor een romantisch beeld ontstaat van het bergachtige gebied.

Kaart

Ook leuk op deze locatie:

Tour naar het Ba Be National Park met weelderige natuur en verblijf in een homestay



Regio: Noord Oost.
Provincie: Bac Kan.
Locatie: Ba Be National Park.
Prijs vanaf € 320. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
Bij de naam Ba Be Nationaal Park moet je denken aan weelderige bossen, sprankelende diepe meren met een uitzonderlijke diversiteit aan bijzondere vissen, mysterieuze grotten en valleien omringd met bergen van kalksteen die als bewakers waken over een verborgen natuurlijk koninkrijk. Tijdens deze reis word je meegenomen in het Ba Be Nationaal Park en ervaar je de gastvrijheid en het bij[...]
Alle tour info

Halong Bay Jade Sails Cruise



Regio: Noord Oost.
Provincie: Hai Phong.
Prijs vanaf € 109. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
Letterlijk betekent Ha Long: “daar waar de draak de zee in gaat”. En deze vertaling zegt meteen alles over de Halong Bay, want vanuit de lucht lijkt de baai op stukken rug en staart van een draak. Het is dan ook niet voor niets dat de Halong Bay tot een van de zeven wereldwonderen behoort. De beste manier om de Halon[...]
Alle tour info