Skip to main content

Veel gestelde vragen

Zijn er corona-inreismaatregelen voor Vietnam?

Nee, Vietnam is open voor iedereen met of zonder covid-vaccinatie. Een test is ook niet meer noodzakelijk. Zie ook de actuele informatie voor ongevaccineerden op www.ongevaccineerdopvakantie.nl

Hoe kan ik het beste naar en in Vietnam reizen?

De ideale manier om te reizen in Vietnam is een combinatie van trein en een binnenlandse vlucht.  Je leest hier alles over de mogelijkheden

Wat is de beste reistijd voor Vietnam?

Het is niet eenvoudig om een beste reistijd voor Vietnam aan te geven. Door de langgerektheid van het  land zijn er verschillende weertypes. Je leest er hier meer over. 

Heb ik een visum nodig voor Vietnam?

Ja, om Vietnam binnen te komen heb je een visum nodig. Als je een complete pakketreis boekt bij VeelzijdigVietnam krijg je de uitnodigingsbrief gratis, met deze brief kan je bij aankomst “visum on arrival” halen. Kosten bedragen $ 25 per visum. Je kan ook bij de Vietnamese ambassade in Den Haag het visum aanschaffen.

LET OP: je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Vietnam. Je kan ook online een visum aanvragen. Deze is maximaal 30 dagen geldig en met dit visum is één keer in- en uitreizen toegestaan.

Hoe lang mag ik in Vietnam blijven?

Sinds de coronaperiode is het nu toegestaan om maximaal 30 dagen in het land te blijven. Hierna moet je het land verlaten. Indien je opnieuw terug wilt, moet je opnieuw  een visum aanvragen. 

Is Vietnam veilig?

Vietnam is een veilige reisbestemming. Criminaliteit kan overal voorkomen, dus wees wel alert.

In de meeste hotels kan je een kluisje huren. Loop niet te opzichtig rond met dure spullen als camera’s, sieraden en fotoapparatuur. 

Welke taal spreekt men in Vietnam?

De officiële taal is het Vietnamees, een mix van Mon Khmer, Thai en Chinees. In de grotere steden kun je  met Engels en soms Frans goed terecht.

Wat is het prijsniveau van Vietnam?

Vietnam is een goedkope vakantiebestemming. Voor weinig geld kun je genieten van leuke accommodaties en het heerlijke eten.

De prijs van een maaltijd is afhankelijk van de plaats waar je het gaat eten. Heel goedkoop is het om bij een stalletje op straat te eten, maar er zijn ook talloze luxe restaurants. Een hoofdgerecht kan je al bestellen vanaf 5 euro per persoon. 

Hoe kan ik betalen in Vietnam?

De munteenheid van Vietnam is de Vietnamese New Dong. Het biljet met de hoogste waarde (VND 500.000) is ongeveer €20. Je bent dus miljonair in Vietnam.

Bij de grote banken kun je pinnen die het Maestro- of Cirrus-logo hebben. Vergeet hiervoor niet om je bankpas op “werelddekking” of “Azië” te zetten. Dit is verschillend per bank, want standaard staat een bankpas op Europa. Stel hem een paar dagen langer in dan dat je blijft. Mocht er wat gebeuren, dan is je pas niet meteen gedeactiveerd als je onverhoopt langer moet blijven. Bij het pinnen worden extra administratiekosten in rekening gebracht door de Vietnamese bank. Let op, in kleinere plaatsen en in het binnenland zijn geen pinautomaten. Neem dus voldoende dongs mee als je hier heen reist. 

Let op dat je geen Dongs overhoudt. Deze mag je niet uitvoeren en kan je bij thuiskomst ook niet meer inwisselen bij de bank. Bij vertrek uit Vietnam kan je tot maximaal 550 US$ terug wisselen. 

De wisselkoers is als volgt:

  • 10 euro: 250.000 dong
  • 100.000 dong is 4 euro. 

(koers maart 2023)

Je kan ook met US$ betalen in Vietnam. Let wel op dat je alleen nieuwe biljetten hebt, en kleine coupures. Grote coupures kan je moeilijk inwisselen. Het “visum on arrival” moet ook in dollars betaald worden. 

Kan ik afdingen in Vietnam?

Op markten en bij souvenirwinkels in Vietnam is het gebruikelijk om af te dingen. Het is een heel leuk en indrukwekkend spel. Wees vriendelijk en respectvol naar de verkoper, dan krijg je meer voor elkaar. 

  • Vraag de verkoper naar de prijs
  • Doe een tegenbod van ongeveer 25 % van de gevraagde prijs
  • De verkoper maakt lachende dramatische gebaren dat het veel te weinig is en komt opnieuw met een iets lager bod.
  • Doe een tegenbod
  • Ga door tot je ongeveer op 50-60 % van de oorspronkelijke prijs zit. 
  • Als de verkoper akkoord gaat, moet je het artikel wel kopen. Het is een belediging om dan weg te lopen als je een prijs bent overeengekomen. 
  • Weglopen kan alleen als je nog geen prijsafspraak hebt gemaakt. Als de verkoper je terugroept, zit je goed qua prijs. Roept hij je niet terug, dan weet je dat je te echt te laag zit. Biedt bij de volgende verkoper dan wel meer dan het laatste bod. 

Bij supermarkten en winkelcentra worden vaste prijzen gehanteerd. 

Hoe is het voltage in Vietnam?

De netspanning is in Vietnam 220 volt. Er zijn plekken waar de netspanning nog 110 volt is. 

In Vietnam kun je dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland. Je hoeft dus in principe geen verloopstekker (wereldstekker) mee te nemen. Stopcontacten hebben 2 ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Een enkele keer is het stopcontact geschikt voor platte polen. 

Zorg ervoor dat je over een volle powerbank beschikt, zeker als je de binnenlanden en/of minder toeristische gebieden gaat bezoeken. 

Is er tijdsverschil met Nederland?

In Vietnam is het hele jaar GMT+ 7. Dat betekent dat het tijdens onze wintertijd 6 uur later is en tijdens onze zomertijd 5 uur later. Door het tijdsverschil kun je last hebben van een jetlag. 

Hoe is de gezondheidssituatie in Vietnam?

In Hanoi en Ho Chi Minh-Stad zijn redelijk goede ziekenhuizen en apotheken te vinden. In de rest van het land zijn de medische voorzieningen een stuk beperkter. 

Gebruik je medicijnen? Neem dan voldoende mee vanuit Nederland, liefst ook nog voor een week extra voor het geval dat. Vraag bij de apotheek een Engelse verklaring/lijst van de medicijnen die je gebruikt. Valt het medicijn onder de opiumwet? Haal dan een verklaring bij het CAK. 

Is er een malaria risico in Vietnam?

Het risico om malaria op te lopen is verhoogd in de landelijke hooglanden. Overweeg anti-malariamedicatie te nemen voordat je naar een afgelegen gebied reist. Een meer algemene door muggen overgedragen ziekte is knokkelkoorts, die de laatste jaren vaker voorkomt in het hele land. De beste preventieve maatregel is om altijd insectenspray te gebruiken  rondzonondergang als ook om dan je (blote) armen en benen te bedekken. 

Kan ik water uit de kraan drinken?

In Vietnam kan je geen water uit de kraan drinken. Drink alleen water uit flessen en controleer of de dop van de fles verzegeld is. Het kraanwater is op zich wel te drinken als het gekookt is, maar het heeft dan wel een chloorsmaak.

Beter is het ook om geen ijsblokjes in je drankje te bestellen. Ook rauwe groentes worden vaak met kraanwasser gewassen. Eet deze dus alleen gekookt. 

Kan ik vegetarisch of veganistisch eten in Vietnam?

Vietnam is een van de meest vegetarische landen ter wereld. Veganistische gerechten kunnen een grotere uitdaging zijn om te vinden (Vietnamezen houden van hun vissaus), maar desserts zijn vaak standaard veganistisch. De Vietnamese keuken is verder heel erg gevarieerd!

wat voor soort accommodaties heb je in Vietnam

Vietnam heeft accommodatie in alle prijsklassen. Van eenvoudige verblijven bij de lokale bevolking tot super deluxe resorts en middenklasse hotels. De prijzen variëren enorm. 

Geldt er een dresscode voor bezienswaardigheden in Vietnam?

Bij het bezoeken van religieuze plekken, het platteland en het Ho Chi Minh Mausoleum, moet je je bescheiden kleden en zorgen dat je schouders en knieën bedekt zijn. Vergeet niet je hoed af te zetten als je een tempel of pagode betreedt.

Heeft Veelzijdig Vietnam ook groepsreizen?

Nee, de reizen van Veelzijdig Vietnam zijn op individuele basis. Dit programma wordt samengesteld aan de hand van jouw persoonlijke wensen. Je reist in een auto met chauffeur, de trein of een binnenlandse vlucht. Transfers kunnen dan ook geregeld worden. 

Er zijn wel bepaalde segmenten die je in groepsverband boekt, zoals de cruises in de Halong Bay en over de Mekong Rivier. 

Kan ik op de rug van een olifant zitten?

Nee, olifanten kunnen prima zware voorwerpen voorttrekken, maar zijn niet gebouwd om mensen op hun rug te dragen. Daarbij zijn de olifanten vaak onder zeer slechte omstandigheden ‘getraind’. Veel olifanten die in de toeristenindustrie terechtkomen worden niet goed behandeld. 

Bij Veelzijdig Vietnam kan je dan ook geen excursie boeken met olifantenritjes. Bezoek deze zelf ook niet.