Skip to main content

Reizen naar Vietnam

De ideale manier om door Vietnam te reizen is een combinatie van trein en binnenlandse vluchten.Korte trajecten leg je af met een auto met privéchauffeur. Vietnam is volop in ontwikkeling en de infrastructuur wordt dan ook steeds beter. Het ruime aanbod van binnenlandse vluchten, het uitgebreide treinnetwerk en busverbindingen zorgen er voor dat je goed kunt rondreizen in Vietnam. Toch is er een vervoersmiddel dat de kroon spant: brommers. Brommers voor je, achter je, naast je, overal zijn brommers. De Vietnamezen rijden massaal op een brommer, soms met hele families tegelijk. Het is dan ook erg druk op de weg en verkeersregels zijn er nauwelijks. Door de stoplichten is het verkeer nog enigszins georganiseerd maar ze weten de claxon goed te gebruiken, gemiddeld tot twee keer per minuut.

© vietnam airlines
© vietjet
© bamboo airways

Vliegen naar Vietnam

Vanuit Nederland is het niet mogelijk om rechtstreeks naar Vietnam te vliegen. Dit gaat met minimaal 1 overstap in Europa, het Midden Oosten of in Azië zelf. Als je in Noord Vietnam wilt beginnen, dan kan je op Hanoi vliegen, voor Centraal Vietnam is het de luchthaven Da Nang en voor het zuiden vlieg je naar Ho Chi Minh City.

Vanuit Frankfurt en Parijs kan je wel rechtstreeks naar Vietnam vliegen met de Vietnamese luchtvaartmaatschappij Vietnam Airlines. Je kan alle luchthavens met elkaar combineren mits de betreffende luchtvaartmaatschappij op de gewenste plaatsen vliegt.

Omdat Vietnam een langgerekt land is, is het handig om een binnenlandse vlucht te boeken als je in korte tijd veel wilt zien in Vietnam. De afstand van Hanoi naar Ho Chi Minh City is namelijk bijna 1500 kilometer. Dit kan met de bus of de trein, wat zeker 36 uur gaat duren, maar veel sneller en tegenwoordig helemaal niet meer zo duur is met het vliegtuig. Boek op tijd en je profiteert van lage tarieven.

Vietnam kent 11 internationale vliegvelden en 10 nationale luchthavens.

11 internationale luchthavens:

 1. Can Tho
 2. Chu Lai
 3. Dalat
 4. Da Nang
 5. Hai Phong
 6. Hanoi
 7. Ho Chi Minh City
 8. Hue
 9. Nha Trang/ Cam Ranh
 10. Phu Quoc
 11. Vinh

10 nationale luchthavens:

 1. Buon Ma Thuot
 2. Ca Mau
 3. Con Dao
 4. Dien Bien Phu
 5. Dong Hoi
 6. Pleiku
 7. Quy Nhon
 8. Rach Gia
 9. Son La
 10. Tuy Hoa

Trein Vietnam 

Dit is het spoornetwerk in Vietnam:

© Baolau.vn

Vietnam heeft een zeer uitgebreid en goed treinnetwerk. Van Hanoi naar Ho Chi Minh City gaan er dagelijks treinen. Het is wel een lange rit, want deze rit doet er ruim 34 uur over. Voor deze route kan je beter met het vliegtuig gaan. Toch zijn er diverse andere routes die heel goed te doen zijn per trein. In Vietnam heb je de keus uit een dag- of nachttrein. De prijs van een treinticket is afhankelijk van de klasse waar je in boekt. Je kan kiezen uit harde of zachten stoelen, hoe harder hoe goedkoper het kaartje. In de nachttrein reis je over het algemeen in een vierpersoonscouchette met zachte bedden. De nachttreinen in Vietnam hebben een beperkte hoeveelheid couchettes met zachte bedden. Boek deze dus op tijd bij Veelzijdig Vietnam.

Populaire routes van de trein:

1. Hanoi naar Lao Cai

Lao Cai is het treinstation als je naar Sapa wilt gaan. Vanaf Lao Cai ga je verder met de auto of de shuttlebus naar Sapa. Ideaal is om voor deze route de nachttrein te kiezen. De trein vertrekt rond 20.00 uur vanuit Hanoi en je komt de volgende ochtend rond 05.30 uur aan in Lao Cai. Je rijdt dan tijdens de zonsopgang door de bergen naar Sapa. Prachtige foto’s zijn dan zeker gegarandeerd.

2. Hanoi naar Hue

Voor deze route kan je kiezen uit de dag- of de nachttrein. De nachttrein is ideaal als je hiervoor een tour naar de Halong Bay hebt geboekt, dan sluit de nachttrein ideaal aan op de transfer vanuit deze prachtige baai.

3. Hue naar Da Nang

Dit is een van de mooiste treinroutes in Vietnam, omdat deze route langs de beroemde Hai Van Pass gaat. Aan de ene kan heb je een mooi uitzicht over de oceaan en aan de andere kant de bergpas. Deze rit duurt vier uur. Als je van Hue naar Danang gaat, zorg er dan voor dat je zitplaats aan de linkerkant boekt, zo heb je een grandioos uitzicht over de Zuid Chinese Zee. Andersom moet je natuurlijk aan de rechterkant gaan zitten. Deze route is ook heel goed te doen met de auto. Onderweg zijn dan diverse fotostops op de Hai Van pass en je kunt de rit combineren met het Bach Ma National Park.

4. Nha Trang naar Quy Nhon

Dit is geen spectaculaire route, maar wel een mooie treinreis. De rit van 3,5 uur gaat bijna de gehele rit langs de oceaan met een fantastisch uitzicht.

5. Ho Chi Minh City naar Phan Tiet

Als je naar Mui Ne wilt gaan, is het dichtstbijzijnde treinstation: Phan Tiet station. Vanaf Ho Chi Minh City duurt deze treinrit ongeveer vier uur en gaat langs prachtige rijstvelden. Vanaf Phan Tiet is het nog 20 kilometer om bij de zandduinen van Mui Ne te komen. Een ideale verbinding als je na de drukke stad Ho Chi Minh, nog even van het strand wilt genieten.

6. Hanoi naar China

Er zijn dagelijkse verbindingen van Hanoi naar China. Er zijn twee belangrijke routes: De eerste reisroute is van Hanoi naar Nanning, Guilin, Beijing (China). De tweede reisroute is van Hanoi (Vietnam) naar Kunming (China) met overstap (lopend of per taxi) en grensovergang bij Lào Cai (Vietnam) en Hekou (China). Let op: de Chinezen noemen Hanoi Gia Lam. Nanning in China is een belangrijk overstappunt voor reizen naar China.

7. Hanoi naar Hai Phong

Indien je op eigen gelegenheid de Halong Bay wilt gaan bezoeken, is deze treinreis een prima route. Vanaf Hai Phong kun je met de ferry naar Cat Ba Island. Zodra je Hanoi uitrijdt met de trein, gaat de trein over de beroemde Long Bien brug, een zeer fotogenieke brug! Hierna gaat de trein in de Red River Delta door de met prachtige rijstvelden.

Bus Vietnam

De bus is een uitstekend vervoermiddel in Vietnam. Op lange afstanden rijden er nachtbussen, waarbij je de stoel kunt “omtoveren” tot een klein bedje. Hierdoor is de busrit enigszins aangenaam. De grote, moderne bedrijven rijden tussen grote steden.  In de afgelegen gebieden zijn de bussen van mindere staat. De buschauffeur is wel fan van de claxon, die wordt dan ook zeer regelmatig gebruikt.

Cruises Vietnam

Met de indrukwekkende Halong Bay en de machtige Mekong Rivier zijn er twee geweldige locaties in Vietnam waar je kunt gaan cruisen. In de Halong Bay kun je kiezen uit een dagtocht of een twee- of driedaagse cruise. De junk-boten varen langs indrukwekkende karststeenformaties en drijvende dorpen. Onderweg zijn er diverse activiteiten als kajakken, zwemmen, bezoek aan een parelboerderij of lekker relaxen op een van de vele kleine strandjes.

Bij de Mekong Delta kun zijn het meerdaagse cruises. Onderweg zijn er diverse activiteiten aan land, waarbij je een lokale markt gaan bezoeken, gaat fietsen door de rijstvelden of gaat wandelen door de kleine dorpjes langs de Mekong Rivier. Het is ook mogelijk om een langere cruise te boeken die doorvaart naar Cambodja.

Autohuur Vietnam

Om een auto te mogen besturen in Vietnam heb je een Vietnamees rijbewijs nodig. Het internationale rijbewijs dat je hier in Nederland kunt halen, geldt daar niet. Een Vietnamees rijbewijs krijg je pas, zodra je minimaal drie maanden in Vietnam woont. Hierdoor is het dus niet mogelijk om zelf een auto te huren. Daarbij komt dan ook nog de vraag of je überhaupt een auto zou willen huren. Het verkeer is in de grote steden chaotisch te noemen, er rijden hier meer brommers dan auto’s. De verkeersborden zijn ook in de Vietnamese taal geschreven, een schrift dat wij niet kunnen lezen. Ideaal is dan ook om auto met chauffeur te huren. Deels op eigen tempo het prachtige land ontdekken, extra stops inlassen en geen zorgen dat je verkeerd rijdt.

Taxi Vietnam

In alle steden kunt je met de taxi gaan. Hier is wel een flinke waarschuwing op zijn plaats. Bijna alle taxi’s hebben een meter in de auto zitten, echter bij heel veel taxi’s is deze meter zeer onbetrouwbaar. Ik adviseer je dan ook om alleen gebruik te maken van de twee staatsbedrijven Mai Linh en Vinasun. Deze twee bedrijven worden gecontroleerd door de overheid en hebben een betrouwbare meter en daarbij ook een eerlijke prijs.

Overig vervoer in Vietnam

In de grote steden Hanoi en Ho Chi Minh City kun je ook nog gebruik van de fietstaxi of de tuk-tuk. Heel belangrijk is om de prijs voor de rit af te spreken en zonodig af te dingen. Als je eenmaal een paar dagen in Vietnam bent, dan heb je wel een idee wat een rit ongeveer gaat kosten. Vraag het anders ook bij je hotel na als je voor het eerst met een tuk tuk wilt gaan. Afdingen is hier heel gebruikelijk. Begin met het vragen van de prijs. Op deze prijs doe je ene tegenbod van ongeveer 25 %. De tuk tuk chauffeur of de fietser, zal heel “dramatisch” doen dat hij ook wil eten en voor zijn familie moet zorgen en hij zal met een tegenbod komen van ongeveer 90 %. Hierop doe jij een tegenbod van ongeveer 50 % van de eerste prijs. De tuk tuk chauffeur zal wederom dramatisch doen. Je kan nog iets hoger gaan, maar je kan ook weglopen. Indien de bestuurder van de tuk tuk / fietstaxi niet achter je aankomt, zit je echt te laag met je bod. Gelukkig is er op de volgende hoek een nieuwe optie om een tuk tuk aan te spreken. Je weet dan dat je dan hoger moet bieden dan het eerste bod bij de vorige tuk tuk chauffeur.

Alle Tours Vietnam

Noord

6 tours
Bekijk alle tours

Centraal

6 tours
Bekijk alle tours