Skip to main content

Ho Chi Minh City – Saigon

Regio: Zuid Oost
Provincie: Ho Chi Minh

Ho Chi Minh City ligt in Zuid-Vietnam. De stad werd waarschijnlijk tussen de 1e en de 6e eeuw gesticht, toen het de naam Prey Nokor droeg. In 1859 koloniseerden de Fransen de stad en kreeg het de naam Saigon en vanwege de handel met de Maleisische, Chinese en Indiase handelaars werd het ook de Parel van de Oriënt genoemd. Tussen 1955 en 1975 is er de Vietnamoorlog, een oorlog tussen Noord- en Zuid Vietnam (dat gesteund wordt door de Verenigde Staten). Als Noord Vietnam de oorlog heeft gewonnen worden in 1976 Noord- en Zuid-Vietnam herenigd en veranderde de naam van de stad van Saigon naar Ho Chi Minh City als eerbetoon aan de revolutionair Ho Chi Minh. Veel Vietnamezen en toeristen noemen de stad overigens nog steeds Saigon. De 25 jaar voor deze hereniging was Saigon tijdens de Vietnamoorlog de standplaats van de Amerikaanse militairen. De stad heeft daarom veel westerse invloeden. Ho Chi Minh City is ook de enige stad in Vietnam waar je wolkenkrabbers, luxe auto’s en grote internationale ketens zult zien. Hierdoor heerst hier een totaal andere sfeer dan in andere steden in Vietnam. Ho Chi Minh staat ook bekend om de vele skybars. Een moderne stad, met boeiende musea, groene parken en hippe winkels. Maar er is meer, ik neem je graag mee in deze bruisende stad, waar er bijna evenveel brommers als inwoners zijn.

18 Bezienswaardigheden Ho Chi Minh City – Saigon

1. War Remnants Museum

De oorlog heeft diepe sporen achtergelaten bij de Vietnamezen en om te zorgen dat deze oorlog nooit vergeten mag worden, is het War Remnants museum. Een zeer indrukwekkend museum in Ho Chi Minh City. In de tuin staan diverse gevechtsvliegtuigen en militaire voertuigen. Binnen zijn een aantal zeer indrukwekkende exposities. Er zijn drie etages die met foto’s, films, voorwerpen een gruwelijk beeld schetsen over deze zeer donkere periode in Vietnam. Door het beeldmateriaal ervaar je hoe schokkend de chemische aanvallen zijn geweest en hoe de Vietnamezen hebben gevochten voor hun vrijheid en onafhankelijkheid. Het museum is niet geschikt voor kinderen door de zeer heftige beelden, maar heel belangrijk om deze oorlog nooit te vergeten.

2. Ben Thanh markt

De Ben Thanh markt, gelegen in district 1, is een overdekte marktplaats in het centrum van Ho Chi Minh City. Het is de drukste markt van de stad en hier ervaar je het dagelijkse leven van de Vietnamezen. In de talloze winkels met kleding, souvenirs, huishoudelijke artikelen, tassen, schoenen, verse producten kun je naar hartenlust je souvenirs shoppen. In de avond is er een gezellige avondmarkt met streetfoodkraampjes waar de gerechten voor je neus vers worden bereid en waar je heerlijk kunt eten tegen zeer schappelijke prijzen.

3. Reunification paleis

Het Reunification Palace, ook wel het Herenigingspaleis is een absolute must om te bezoeken. Het is een saai wit gebouw op de plek waar vroeger het Norodom Palace, een koloniaal herenhuis uit 1871 voor de gouverneur-generaal van Indochina. Na het vertrek van de Fransen in 1954 gaf president Ngo Dinh Diem van Zuid Vietnam opdracht tot de bouw van het huidige paleis. Het werd echter nooit zijn onderkomen, aangezien hij al tijdens de bouw in 1963werd vermoord. Het gebouw werd na de voltooiing in 1966 het Onafhankelijkheidspaleis genoemd. Het paleis werd omgedoopt tot Herenigingspaleis toen het zuiden in 1975 werd verslagen. Binnen het paleis ga je terug in de tijd en zie je veel kamers die niet veranderd zijn. In de tuin tref je nog een aantal militaire voertuigen.

Koloniale gebouwen Ho Chi Minh City

In 1858 vielen de Fransen Vietnam binnen en in 1887 werd Vietnam een kolonie van Frankrijk, dit duurde tot de conferentie van Geneve in 1954. Door deze bezetting zijn er diverse Franse koloniale gebouwen te vinden in HO Chi Minh City.

4. Notre Dame Ho Chi Minh

Deze Neo-romaanse kathedraal in de binnenstad van Ho Chi Minh, “Nha Tho Duc Ba” is een basiliek gewijd aan de maagd Maria en is tussen 1877 en 1883 gebouwd. De opdracht voor deze Rooms-katholieke kerk kwam van bisschop Isidoor Colombert, een katholieke Franse missionaris. Men hoopte dat de basiliek vrede zou brengen naar Vietnam. In 1895 werden de twee torens van elk 60 meter hoog met elk zes klokken toegevoegd. De rode tegels die op bakstenen lijken, zijn afkomstig uit Marseille. De Notre Dame is nog steeds een religieuze instelling voor de bevolking en de toeristen.

5. Postkantoor Ho Chi Minh stad

Het koloniale hoofdpostkantoor is een klassiek koloniaal gebouw dat sinds de voltooiing in 1891 niet meer veranderd is. De Vietnamezen kennen het gebouw als “Buu dien Trung Tam Sai Gon”. Het ontwerp is afkomstig van de wereldberoemde ingenieur Gustave Eiffel. Het postkantoor ligt in hetzelfde gebied als de Notre Dame en is een van de oudste en mooiste gebouwen van de stad. Het gebouw valt op door zijn unieke architectuur met kubusvormen en bogen op de deuren en een beeld dat op de voordeur hangt. Binnen zijn er twee fraaie wandschilderingen met titels als ‘Telegraphiques du Sud Vietnam et Cambodge 1936’ en ‘Saigon et ses environs 1892’. Boven de klok hangt een portret van de communistische leider Ho Chi Minh.

6. Opera Ho Chi Minh City

De opera, ook wel het gemeentelijke theater genoemd, is een elegant koloniaal gebouw op de kruising van Le Loi en Dong Khoi Street in District 1. De opera ligt vlakbij de Notre Dame en het postkantoor. Het gerestaureerde Opera House met drie verdiepingen werd gebouwd in 1897 en wordt gebruikt voor het opvoeren van niet alleen opera, maar ook voor een breed scala aan podiumkunsten, waaronder ballet, muziekconcerten, Vietnamese traditionele en moderne dans en toneelstukken. Er kunnen 800 toeschouwers in.

7. Stadhuis Ho chi Minh

Stadhuis van Ho Chi Minhstad werd in de periode van 1902 tot 1908 gebouwd in Franse-koloniale stijl. Het was oorspronkelijk gebouwd als hotel door de Franse architect Gardes en is een van de meest iconische monumenten van de stad. Het stadhuis bevindt zich aan het einde van de wandelpromenade Nguyen Hue. Op de drie gebouwen staan met beelden van dieren en mensen in reliëf. De beste tijd om te bezoeken is ’s avonds, omdat het gebouw dan prachtig verlicht is met Ledverlichting. Het gebouw zelf is niet open voor publiek.

Uitgaan in Ho Chi Minh City

8. Rooftopbars

Als er één stad is in Zuidoost-Azië is waar je wat kunt drinken met een spectaculair uitzicht dan is het wel Ho Chi Minh. De stad heeft enkele gigantische gebouwen staan die stuk voor stuk een adembenemend uitzicht hebben over de stad. De drankjes zijn wel aan de prijs en bij de meeste bars geldt een dresscode, maar er gaat niets boven de zon zien onder gaan vanaf een Rooftop bar terwijl je luistert naar relaxte livemuziek.

Enkele bekende bars zijn:

  • de Chill Sky Bar in de Ab Tower
  • EON Heli bar in het Bitexco gebouw
  • Breeze Sky Bar
  • Alto Heli bar
  • Level 23 Nightspot
  • Rooftop Garden Bar
  • Glow Skybar
  • The View Rooftop Bar

9. Uitgaansstraat Bui Vien straat

De beste plek om uit te gaan is de beroemde backpackersstraat Bui Vien Street. Het is te vergelijken met Khao San Road in Bangkok, met goedkope restaurants en straattentjes, veel bars en nog meer toeristen. Hier gaan de inwoners van Ho Chi Minh City ook heel graag uit en het is een gezellige bedoening als toeristen mengen de locals. Ook zijn er diverse gelegenheden waar je lekker kunt gaan dansen.

10. Appartementencafés

Uniek om even te benoemen zijn de appartementencafés in Ho Chi Minh City. Je vindt een blok met zulke cafés aan de Nguyen Hue Street, en inderdaad wat de naam zegt, kleine cafés in oude appartementen. Hier wordt vooral veel koffie geschonken.

Tempels Ho Chi Minh City

Een stad in Azië zijn voorzien van prachtige tempels, en ook in Ho Chi Minh zijn er talloze.  Deze twee mogen niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan Ho Chi Minh City.

11. Jade Emperor Pagode

Deze tempel is gebouwd in 1909 en is een van de bekendste tempel in Ho Chi Minh City. Deze Pagoda, ook wel bekend als Tortoise Pagoda of Chua Ngoc Hoang Pagoda, is een van de vijf belangrijkste heiligdommen in de stad. Bezoekers branden hier veel wierrook. Binnen is erg mooi met beelden van helden uit oude tijden en houtsnijwerk. De tempel vereert de ultieme god uit het Taoïsme, de Jade Emperor.

12. Quan Am Pagode

Deze pagode is een van de fraaiste pagodes in de stad, net buiten de drukte van de wijk Cho Lon, gelegen aan de westelijke oever van de Saigon Rivier. De Chinezen noemen deze Boeddhistische tempel ook wel liefkozend de Wen Temple Lang. Ga niet meteen naar binnen, want de daken van de pagode zijn erg bijzonder, met een rand kleurige handpoppen, huisjes en tempeltjes die het geheel van een afstandje doet lijken op een “peperkoekhuisje’ uit een sprookje. De twee deurgoden en stenen leeuwen, die boze geesten moeten weren, worden omlijst door vergulde panelen met taferelen van het traditionele hofleven met dansers, muzikanten, edelen in draagstoelen en een schaakspel. Ook hier wordt veel wierrook gebrand. Ook wordt er regelmatig geld in de ovens gegooid. Dit zou de overleden personen ten goede komen na hun reïncarnatie.

Overige bezienswaardigheden Ho Chi Minh City

13. Dam Sen Waterpark

Even voldoende gezien van cultuur, historie en tempels? Dan is het heerlijk om met de kinderen even een dagje te gaan afkoelen in het grote waterpark Dam Sen. Het park is ook populair bij de lokale bevolking.

In het waterpark bevinden zich 30 verschillende soorten sensationele wateractiviteiten. Een kamikaze glijbaan van 19 meter hoog of je wordt als Tarzan in het water geslingerd. Hou je meer dan van rust, dan vaar je rustig over de “slow river” dwars door de groene natuur. Ieder jaar komen er nieuwe, nog meer spectaculaire attracties bij zoals een hogesnelheidsglijbaan Tornado , met een hoogte van 20 m, lengte 119 m, Black Thunder – glijbaan met geluid en lichteffecten die uniek zijn, een Multi Slide met 4 banen waar je met het hele gezin gelijk naar beneden glijdt.

Naast veel spectaculaire wateractiviteiten zijn er diverse restaurants (fastfood en typisch Vietnamese restaurants) en shows, waaronder een kleinere reproductie van de Giac Vien-pagode, het drijvende restaurant Thuy Ta, een meer vergelijkbaar met het West Lake in Hanoi waar men kan vissen, een poppenkast, een vogeltuin, een sportcentrum en de Nam Tu Royal Garden.

14. Ho Chi Minh dierentuin en botanische tuin

De dierentuin en botanische tuin zijn gebouwd in 1864 in opdracht van admiraal Pierre-Paul de La Grandière en werd in 1869 voor het publiek geopend, waardoor het een van ’s werelds oudste continu werkende dierentuinen is.  Het park herbergt het meer dan honderd soorten zoogdieren, reptielen en vogels, evenals vele zeldzame orchideeën en sierplanten. Ook binnen het terrein is het Museum van Vietnamese Geschiedenis , waar je zo’n 25.000 voorwerpen van geschiedenis, cultuur en etnografie van Zuid-Vietnam kunt bekijken. Het terrein omvat ook een tempel voor de Hung Kings (voorheen een monument voor Indochinese soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor Frankrijk stierven ). Andere delen van de dierentuin zijn onderverdeeld in beschermde dieren- en plantengebieden, een orchideeëntuin en een pretpark. De lokale bevolking komt hier graag bij elkaar op vrije dagen.

15. Golden Dragon waterpoppentheater

Evenals in Hanoi is er ook in Ho Chi Minh een waterpoppentheater, een Vietnamese traditionele kunstvorm die nauw verbonden is met het spirituele leven van het Vietnamese volk. Elke dinsdag en vrijdag is er om 18.30 uur een show van ongeveer 45 minuten. Depoppen voeren lokale volksverhalen op, op een waterpodium met live muziek. De muzikanten spelen nog op traditionele instrumenten. Sommige karakters van het spel zijn draken, feeën en enkele mystieke karakters.

De show begint elke dinsdag en vrijdag om 18.30 uur en duurt ongeveer 45 minuten zonder pauze. (aanvangstijd kan wijzigen).

Excursies buiten Ho Chi Minh City

16. Cu Chi Tunnels

Het tunnelcomplex van Củ Chi is een immens netwerk van ondergrondse tunnels in het district Củ Chi, op ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van de stad. Het complex is onderdeel van een nog groter tunnelnetwerk dat vrijwel onder het gehele land doorloopt. De tunnels waren de locatie van verschillende militaire campagnes, de Vietcong, tijdens de Vietnamoorlog. Het is zelfs mogelijk om zelf een kijkje te nemen in de tunnels. Bereid je voor op een zeer indrukwekkende en ook wel een huiveringwekkende ervaring.

17. Mekong Delta

De Mekongdelta , in het zuidwesten van Vietnam, voelt als een sprookje waar het leven zicht afspeelt rondom een web van rivieren en kanalen, woonboten en drijvende markten. Een bijzondere regio die de bijnaam “de rijstkom” van Vietnam heeft. Het leven speelt zich hier voornamelijk af op het water en vanuit een bootje zie je dorpjes, rijstvelden en het dagelijks leven van lokale families aan u voorbij trekken. Het is één van de bekendste trekpleisters in Vietnam en daarom een absoluut hoogtepunt van een reis door Vietnam.

18. Cai Dao Tempel

Op 90 kilometer ten noordwesten van de stad, in Tay Ninh, staat een hele bijzondere tempel, de Cai Dao tempel. In 1919 positioneerde Ngo Van Chieu zichzelf als de profeet van het nieuwe geloof, Het Caodaïsme, wat officieel in 1926 erkend werd. Aanhangers van het Caodaïsme geloven in het bestaan van één God, het zogenoemd Monotheïsme. Daarnaast heeft men geprobeerd om de ideale religie te creëren door uit meerdere geloven dingen samen te voegen. In het geloof en in deze tempel vind je dan ook veel elementen van andere religies als het Boeddhisme, Confucianisme en Hindoeïsme maar ook van de Islam en het Katholicisme. Deze grote tempel werd gebouwd tussen 1933 en 1955 en er werd zelfs een Cao Dai leger opgericht dat vocht tegen de Japanse bezetters tijdens de tweede wereldoorlog. Wil je de tempel bezoeken, dan moeten je  knieën bedekt zijn en je schoenen uit. Deze tempel kun je mooi combineren met een bezoek aan de Mekong Delta en de Cu Chi tunnels.

Hoe kom je in Ho Chi Minh City?

Ho Chi Minh City heeft een internationale luchthaven. Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks aanvliegen op deze stad. Met één overstap in Europa, het midden oosten of Azië kom je wel snel in deze wereldstad.

Kaart

Ook leuk op deze locatie:

Van Ho Chi Minh City via de Mekong Delta naar Phu QuocRegio: Mekong Delta.
Provincie: Can Tho.
Prijs vanaf € 345. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
Dompel onder in het dagelijkse leven van de Mekong-delta en eindig in stijl in het paradijs van Phu Quoc. Op de eerste dag maak je kennis met de verschillende facetten van de regio. Je reist door de minder bekende gebieden rondom Cai Be. Een grote diversiteit aan activiteiten houd je volledig weg van de gangbare toeristische att[...]
Alle tour info

Rondreis van Noord naar Zuid VietnamRegio: Hongh Delta.
Provincies: meerdere.
Prijs vanaf € 1353. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
Als je niet veel tijd hebt om Vietnam te bezoeken, maar je wilt toch het noorden, midden en zuiden van het land bezoeken, dan is dit de perfecte keuze. Deze reis brengt je naar de meest gevierde en iconische plekken in Vietnam. Tijdens deze reis is er een fijne afwisseling tussen authenticiteit en creativiteit, zodat je kunt genieten van een individuele en onvergetelijke ervaring dan[...]
Alle tour info

Mekong Delta Cruise 3 dagenRegio: Mekong Delta.
Provincies: meerdere.
Prijs vanaf € 498. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
De Mekong Eyes cruise bied je een unieke optie om in luxe door de Mekong Delta te varen en te genieten. De Mekong Eyes is een gloednieuwe schitterende boot waarmee je als nooit tevoren van jouw Mekong-vakantie kunt genieten. De boot is uitgerust met de nieuwste stijl en comfort, van een natuurlijke houten interieur tot panoramaramen in je kajuit. De uitgebreide wijnkaart in de lounge za[...]
Alle tour info

Cu Chi TunnelsRegio: Zuid Oost.
Provincie: Ho Chi Minh.
Prijs vanaf € 69. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
De Cu Chi Tunnels liggen 45 kilometer ten noordwesten van Ho Chi Minh City, het voormalige Saigon. Dit gebied heeft een zeer bewogen geschiedenis tijdens de Vietnamoorlog.
Ho Chi Minh City was ooit een klein[...]
Alle tour info