Skip to main content

Praktische info over Vietnam

Goed voorbereid op vakantie naar Vietnam met deze praktische info over Vietnam. Lees alles over het visum, geld, voltage en coronamaatregelen en veel meer.

Informatie reizen Vietnam

Lees hier meer over alle belangrijke zaken als visum, coronamaatregelen, rijbewijs, voltage die van belang kunnen zijn voor je reis naar Vietnam.

Visum Vietnam & paspoort

Je kunt naar Vietnam alleen afreizen als je paspoort bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is. Je hebt ook een visum nodig. Indien je niet langer blijft dan 30 dagen en tussendoor het land niet uitgaat, kan je deze via een e-visum aanvragen. Dat kan via deze site. Verlaat je tussendoor wel Vietnam, dan moet je opnieuw een visum aanvragen. Met ingang van 15 augustus 2023 is het visum 90 dagen geldig, mits je tussendoor niet het land verlaat.

Let op! Controleer altijd of het afgegeven visum klopt met de opgegeven data van verblijf in Vietnam en overeenkomt met de gegevens van je paspoort. Indien het niet klopt, word je geweigerd bij aankomst.

Rijbewijs Vietnam

In Vietnam wordt het Nederlandse Internationale rijbewijs niet erkend. Je mag met een Nederlands rijbewijs geen auto, motor, bromfiets of snorfiets boven 50cc besturen, hiervoor heb je en Vietnamees rijbewijs nodig. Voor een bromfiets of snorfiets met een cilinderinhoud van minder dan 50 cc is geen rijbewijs nodig. Is de cilinderinhoud groter dan 50 cc, dan is een motorrijbewijs vereist. Neem contact op met de Vietnamese autoriteiten om een Vietnamees rijbewijs te verkrijgen:

Office of Driving License Management & Issue
Department of Transport & Public Works in Hanoi
Address: 16 Cao Ba Quat, Dist. Ba Dinh, Hanoi
Tel.: 0385 686 74
Department of Transportation & Public Works of HCMC, Adres: 252 Ly Chinh Thang, District 3, HCMC (te bezoeken op afspraak) Tel: 0281081.

Reisadvies Vietnam

Lees hier alles over het algemene reisadvies van Buitenlandse zaken

Vaccinaties Vietnam

Dit advies is van algemene aard, omdat elke reiziger te maken heet met een andere (gezondheids)situatie(s). Aan dit advies kun je daarom geen rechten verlenen.

Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B. In Vietnam zijn malariapillen afhankelijk van het gebied wat je gaat bezoeken, want malaria komt op diverse plaatsen in Vietnam gedurende het hele jaar voor. Op het zuidelijke eiland Phu Quoc en het gehele grensgebied met de buurlanden van Vietnam (Laos en Cambodja) loop je kans op besmetting met malaria.

Corona Vietnam

Er zijn geen corona vaccinaties verplicht voor Vietnam. Met ingang van 22 mei 2022 zijn er ook geen testverplichtingen meer voor ongevaccineerde reizigers. Mondkapjes zijn niet verplicht, maar worden nog wel veel gedragen, zeker op plekken waar veel mensen bij elkaar komen.

Geld Vietnam

De nationale munteenheid van Vietnam is de Vietnamese Dong, afgekort tot VND. In Vietnam wordt alleen betaald met papiergeld. Er zijn heel sporadisch nog een aantal munten in omloop maar de kans dat je die krijgt is nihil. Bankbiljetten zijn er in 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000 en 500.000 VND. Je bent dus miljonair in Vietnam!

Pinnen Vietnam

Je kunt op veel plaatsen pinnen in Vietnam, maar dat kan niet altijd zoals bij ons in winkels en restaurants en in de afgelegen gebieden. Hier kan alleen met cash geld worden afgerekend. In grote restaurants, hotels en reisbureaus kan het wel. Bij de verschillende banken kun je een maximaal bedrag pinnen, dit varieert per bank. Bij de HSBC en Citibank kun je 8 miljoen dong per dag opnemen en bij de Commonwealth bank 10 miljoen (onder voorbehoud van wijzigingen). Bij de kleinere lokale banken is dat maximaal 2 miljoen. Per transactie moet je kosten betalen, ook dit varieert van €1,50 tot € 4 per transactie. Neem daarom bij elke transactie het maximumbedrag op om deze kosten zo min mogelijk te krijgen. Je kunt alleen pinnen bij automaten met het Maestro logo en u kunt de geldautomaten herkennen aan “ATM”.  Vergeet niet je bankpas zo in te stellen dat u ook in Azië (of wereldwijd) kunt pinnen. Veel bankpassen zijn ingesteld om alleen in Europa te pinnen. Bij de meeste banken kun je dit via je telebankieren aanpassen. Koers van de Vietnamese Dong: VND 26.000 is ongeveer 1 euro of VND 10.000 is € 0,40 (koers augustus 2023)

Fooi Vietnam

Het geven van een fooi in Vietnam wordt zeer op prijs gesteld. Hierbij een indicatie van de fooien:

  • Kamermeisjes en tassendragers: 10.000- 20.000 Dong.
  • Een Vietnamese gids en chauffeur: 100.000 Dong per dag (bij 2 reizigers).
  • In restaurants wordt een fooi gewaardeerd van 10%.

Daarnaast is het gepast om iedereen die een goede service verleent een kleine fooi te geven om je waardering te uiten. Uiteraard zijn dit slechts indicaties, het uiteindelijke bedrag is persoonlijk en afhankelijk van je tevredenheid over de geleverde diensten en services.

Taal Vietnam

De officiële taal van Vietnam is Vietnamees. 85 % van de bevolking spreekt deze taal. De kleine etnische minderheden spreken hun eigen taal. Met Engels kun je ook goed terecht in Vietnam.

Voltage Vietnam

De netspanning in Vietnam is 110 -220 volt. Er zijn verdeeld over het land verschillende stopcontacten, ze gebruiken driepoot stopcontacten en stopcontacten met platte poten en stopcontacten zoals wij ze hier in Nederland hebben met ronde poten. Neem daarom een uitgebreide wereldstekker mee. Af en toe zijn deze in bruikleen te verkrijgen bij de receptie van het hotel.

Tijdsverschil Vietnam

In de zomermaanden is het in Vietnam 5 uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het verschil 6 uur.

Fotograferen in Vietnam

Je kunt in Vietnam bijna alles fotograferen: de indrukwekkende bezienswaardigheden, de prachtige landschappen en nog veel meer. De lokale bevolking gaat graag op de foto, met uitzondering van diverse etnische bevolkingsgroepen, waaronder de Dao in het noorden. Vraag van te voren wel toestemming om een foto te maken. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is NOOIT toegestaan.

Voor het gebruik van een drone in Vietnam heb je een vergunning nodig. Hier wordt echter niet heel streng op gecontroleerd. Op de luchthaven van Danang is deze controle wel erg streng en wordt je drone in beslag genomen indien je niet beschikt over een vergunning. Dit kan ook gelden voor andere vliegvelden. Een vergunning dient minimaal 14 dagen voor het gebruik van een drone vlucht aangevraagd te worden. Dat kan via deze site! Drones mogen niet gebruikt worden voor zaken als het vervoer van gevaarlijke stoffen, het uitdragen van propaganda en/of als voorwerp om te schieten. Let ook op dat de luchtvaartmaatschappij toestemming geeft om je drone te vervoeren.

Kleding en schoenen in Vietnam

Het is altijd belangrijk wat je meeneemt op vakantie. Bij een reis naar Vietnam moet je hier zeker even extra aandacht aan geven.

Reis je in het regenseizoen? Neem dan een extra regenjas, waterproof jas of poncho mee. Je kunt hem wel eens nodig hebben, want als er een bui is, dan kan die ook heel stevig zijn.

In Vietnam zijn er veel tempels en religieuze locaties. Voor deze bezienswaardigheden zijn een aantal kledingvoorschriften uit respect voor het geloof. Vergeet daarom geen kleding mee te nemen die de schouders en knieën bedekken, want het is niet toegestaan om met hemdjes met alleen schouderbandjes of korte broeken/rokken boven de knie deze religieuze locaties te betreden.

Ga je ook een bezoek brengen aan de bergen in het Noorden (Ha Giang en Sapa) Neem voor deze bestemming ook “warme” kleding mee. In de winterperiode kan het hier snel afkoelen.

Hou je van een actieve vakantie? Goede wandelschoenen mogen dan niet ontbreken in de koffer naast slippers en stevige sandalen.

Nuttige adressen voor Vietnam

Vietnam heeft geen verkeersbureau in Nederland. Voor informatie over reizen en vakantie kun je terecht bij het verkeersbureau van Vietnam in het land zelf.

Vietnam National Administration of Tourism (VNAT)
80 Quan Su, Hoan Kiem
Hanoi
Vietnam
Tel. +84-4 3 942 3760
Fax +84-4 3 942 4115
E-mail: titc@vietnamtourism-info.com

Consulaat Generaal in Vietnam

Saigon Tower, Suite 901
29 Le Duan Blvd., District 1
Ho Chi Minh Stad
Tel. +848 38 23 59 32
Open: ma t/m vr van 9-12 uur (consulaire afdeling, op afspraak via de website).

Vietnamese ambassade

Embassay of the Socialist Republic of Vietnam in the Kingdom of the Netherlands
Javastraat 1
2582 AA DEN HAAG
Nederland
Telefoon: 06-34097673 of 070-3644300
fax: 070-3648656
email: vnembassy.nl@mofa.gov.vn
Website:  Vietnamese Ambassade
Openingstijden: maandag, woensdag en vrijdag 9-12 en 13.30-16.30 uur (consulaire afdeling).

Alle Tours Vietnam

Noord

6 tours
Bekijk alle tours

Centraal

6 tours
Bekijk alle tours