Skip to main content

Sa Pa Vietnam

Regio: Noord West
Provincie: Lao Cai

Sapa, met de de officiële naam Sa Pa, ligt op 320 kilometer ten noordwesten van Hanoi, vlakbij de grens van China. Een dorp gesticht tijdens de overheersing van de Fransen in 1922 als bergstation op een hoogte van ongeveer 1500 meter. Tegenwoordig een gebied met prachtige natuur, indrukwekkende vergezichten, groene rijstvelden, prachtige valleien en glooiende heuvellandschappen. Sa Pa is de laatste jaren enorm populair geworden. De lokale bevolking profiteert van de boost in de vorm van elektriciteit en goede infrastructuur. Ondanks dat het vrij toeristisch is geworden, is het een absolute must om dit prachtige gebied te bezoeken. De rijstvelden, de rustig stromende riviertjes, de lokale bevolking in de bergen, zullen zonder twijfel een onuitwisbare indruk achterlaten.

Hoe kom je in Sapa? 

Er zijn 3 verschillende mogelijkheden:

  1. Vanuit Hanoi ga je met de (nacht)trein naar Lao Cai. Hier pak je vervolgens de bus of je gaat met een privé transfer naar Sa Pa.
  2. Je kunt ook vanuit Hanoi helemaal met de bus rechtstreeks naar Sa Pa
  3. Met een privéchauffeur vanuit Hanoi of een andere stad.

Beste reistijd Sa Pa 

Sa Pa heeft een bijzonder klimaat. Er zijn regenseizoenen en droge periodes. De temperatuur ligt in de zomermaanden erg hoog en in de wintermaanden kan het, door de hoogte en de invloed van de omliggende bergen,  goed afkoelen, zelfs tot aan het vriespunt. De beste periode om Sa Pa te bezoeken is dan ook van maart tot mei en van september tot november. Om de prachtig groene rijstvelden te zien, moet je in mei gaan.

8 Bezienswaardigheden & activiteiten Sa Pa 

Er zijn verschillende leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Sa Pa. Van musea, trekking en het ontmoeten van de lokale bevolking is bijzonder en indrukwekkend.

1. De rijstterrassen van Sa Pa 

Sa Pa is beroemd vanwege de ongerepte, indrukwekkende rijstterrassen die verspreid liggen op de heuvels rondom de stad en in de valleien. Het mag dan ook met recht een van de mooiste landschappen in Vietnam genoemd worden. Soms lijkt het alsof je droomt en staat te kijken naar een foto in een brochure, maar dit is echt. Het zijn rijstterrassen en geen rijstvelden. Het verschil zit hem in dat de rijstterrassen in een terrasvorm tegen een berg of heuvel zijn aangelegd in plaats van op een stuk land. De mooiste terrassen vind je in de Muong Hoa Valley. De rijst wordt in mei geplant, de rijstvelden zijn het groenst in juli en in september/oktober geoogst.

2. Slapen bij de lokale bevolking 

In en rondom Sa Pa leven een groot aantal etnische minderheden. De twee belangrijkste stammen zijn de Black H’Mong en de Red Dzao, die elk te herkennen zijn aan hun eigen traditionele klederdracht. Andere groepen zijn de Dao, Tay, Giay, Muong, Thai, Hoa en Xa Pho. De belangrijkste inkomstenbron is de landbouw (rijstvelden), traditioneel handwerk, maar ook het toerisme is erg belangrijk. Het is erg leerzaam om te zien hoe mensen hier leven met de relatief weinig middelen waar ze over beschikken. Het zal zeker mooie foto’s opleveren. Het is mogelijk om bij een lokale familie te gaan overnachten. Dit heet verblijf in een “homestay”. Hier maak je echt kennis met de mensen. Tijdens het diner proef je de authentieke smaken van de Vietnamese keuken en geniet je van de traditionele rijstwijn, voordat je gaat uitrusten op een eenvoudige slaapzaal met gedeelde badkamerfaciliteiten en een dag vol indrukken. Hun leven is sober en uniek, elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen tradities en leven nog naar oude gewoontes.

3. Ontdek Sa Pa met een trekking 

De omgeving van Sa Pa bestaat uit groene bergtoppen met rijstterrassen zo ver het oog reikt. Wat is er dan beter om dit prachtige gebied met een wandeling of een trekking te verkennen. Ga op pad met een goede gids en laat je overweldigen, want zo krijg je het beste beeld van het prachtige natuurschoon die deze regio te bieden heeft. In de zomer doorkruis je de felgroene rijstvelden, terwijl je in de koele winter door een nevelig kleilandschap ploetert. Onderweg kom je langs de diverse kleine dorpjes, waterbuffels en boeren die op het land aan het werk zijn. Het is ook mogelijk om een meerdaagse trekking te maken.

4. Klim naar de top van Mount Fansipan 

Vietnam’s hoogste piek, de berg Fansipan ligt op 19 kilometer afstand van Sa Pa en geeft op een heldere dag een uitzicht dat je nooit meer zult vergeten. Fansipan Mountain staat ook bekend als het dak van Indochina, de wandeling naar de top is zwaar maar sinds kort kun je ook met de trein naar boven. Deze Muong Hoa trein is de langste bergspoorweg van Vietnam tussen Sa Pa en het kabelstation naar Fansipan Peak. De 2 kilometer lange spoorlijn begint vanaf MGallery Hotel in Sa Pa stad en eindigt bij het kabelstation die je naar de top brengt van Fansipan berg. De treinroute is erg spectaculair en gaat via een viaduct, door tunnels langzaam naar boven. Onderweg heb je een geweldig uitzicht op de Muong Hoa Valley. De berg is het hele jaar door te bezoeken.

5. Authentieke markten rondom Sa Pa 

De beste plek om de oorspronkelijke bewoners van de regio te ontmoeten is op de markt. Er zijn een paar markten zoals Coc Ly, Bac Ha en Can Cau. Op de wekelijkse markt in Sa Pa komen veel stammen uit de omgeving om hun handgemaakte producten te kopen. Je zult je ogen uitkijken. De lokale bevolking herken je meteen aan hun kleurrijke traditionele kleding.

6. Tram Ton Pass 

Tram Ton Pass behoort tot een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden in Sa Pa. Met zijn hoogte van 1900 meter, is de Tram Ton Pass de hoogste bergpas van Vietnam. Het hoogste punt ligt op 15 kilometer rijden van Sa Pa, tussen Sa Pa en het treinstation Lao Cai, en is absoluut een bezoek waard. Bovenop de pas heb je een prachtig uitzicht over de hoge bergen en groene valleien. Zeker op een heldere dag is het uitzicht grandioos. Uniek zal de ervaring zijn als je hier met een brommer naar toe gaat.

7. Watervallen van Sa Pa 

Sa Pa wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende natuurlijke landschappen in Vietnam, naast deze prachtige landschappen zijn er ook een aantal watervallen. De meest populaire zijn de Cat Cat-waterval, Silver waterval (Thac Bac) en Love Waterfall.

  • Thac Bac / Silver Falls 

De Thac Bay Waterfall of de Silver Falls is gemakkelijk te bezoeken, omdat deze naast de weg ligt die gaat van Lao Cai naar Sa Pa, de National Highway. De 100 meter hoge waterval is mooi om te zien en ligt ook in een groene omgeving waar ook de bevolking van etnische minderheden souvenirs verkopen.

  • Cat Cat Waterval 

Deze waterval ligt bij Cat Cat Village, op ongeveer 1 kilometer van Sa Pa. Het ligt in de Muong Hoa Vallei. Dit is een eeuwenoud dorpje waar de etnische H’Mong wonen, die nog unieke gewoonten hebben zoals in veel andere dorpen. Om het dorp te bereiken loop je via de markt in Sa Pa naar beneden. Na heel veel (ongelijke) traptreden, stalletjes met zelfgemaakte souvenirs komt u dan uit in Cat Cat Village waar de waterval een prominente plaats inneemt. Bij de waterval is een theater waar dansvoorstellingen worden gegeven.

Zie je er tegen op om weer naar boven te lopen? Tegen een kleine vergoeding word je met de motor naar boven gebracht. Op de prijs kan je proberen af te dingen, maar vaak staat deze vast. Hou je goed vast als de chauffeur behendig naar boven rijdt!

  • Lover Waterval 

Ook deze waterval zal een onvergetelijke ervaring opleveren. De waterval ligt op 14 kilometer ten zuidwesten van Sa Pa. Vanaf de Love waterval kun je een trekking beginnen naar de Fan Si Pan bergtop. Voordat je bij de waterval bent, loop je over roodgekleurde paden, door bossen, door de natuur met een bamboebos en prachtig gekleurde azaleabloemen. Het is een van de onmisbare toeristische plekken in de omgeving van Sa Pa. Achter de waterval zit een leuke anekdote: Het verhaal begon toen de feeën vroeger vaak de waterval afdaalden om te gaan zwemmen. Op een dag ontdekte de 7e fee een houthakker genaamd O Quy Ho, de oudste zoon van God Mountain die hier regeerde. O Quy Ho was aan het koken en speelde op zijn fluit bij de beek. De 7de fee zat zo hartstochtelijk te luisteren naar de muziek, dat ze de weg naar huis vergat. Als ze na verloop van tijd toch haar huis weer vindt, verbieden haar ouders om naar terug te keren naar de waterval. Ze miste de houthakker enorm en daarom ging ze naar de hemelpoort, keek naar de waterval en wachtte op de fluittonen. Omdat ze tevergeefs en verdrietig wachtte, veranderde ze in een gele vogel die rond de O Qui Ho-bergtop ging vliegen. Het is het gezang van de vogel dat de lokale bevolking de berg O Quy Ho Mountain noemde en daarom kreeg de waterval de naam “Love waterval”, om de liefde van het paar te herdenken.

8. Zonsopgang en zonsondergang in Sa Pa 

Sa Pa is niet alleen beroemd vanwege de schoonheid van grote bergen, groene bossen, watervallen of de groene rijstterrassen, maar ook vanwege de waanzinnig mooie zonsopkomst of zonsondergang. Aan het eind van de middag als de zon achter de bergen wegzakt of in de vroege ochtend als de rijstterrassen nog onder een dikke laag mist liggen is het erg indrukwekkend. Kijk en geniet. Het hotel weet de mooiste plekjes om dit schouwspel te bekijken. Het vroege opstaan zal zeker beloond worden!

Kaart

Ook leuk op deze locatie:

Ba Be National ParkRegio: Noord Oost.
Provincie: Bac Kan.
Locatie: Ba Be National Park.
Bij de naam Ba Be Nationaal Park moet je denken aan weelderige bossen, sprankelende diepe meren met een uitzonderlijke diversiteit aan bijzondere vissen, mysterieuze grotten en valleien omringd met bergen van kalksteen die als bewakers waken over een verborgen natuurlijk koninkrijk. Tijdens deze reis word je meegenomen in het Ba Be Nationaal Park en ervaar je de gastvrijheid en het bij[...]
Alle tour info

Van de bergen in Noord Vietnam naar de Halong BayRegio: Hongh Delta.
Provincies: meerdere.
Locatie: Ha Long Bay.
Prijs vanaf € 669. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
Een trip van kalksteenrotsen en bergen tot aan bijzondere zeezichten in Halong Bay. Landschappen veranderen elke dag, van groene rijstvelden van Mai Chau vallei, door het bos van Pu Luong natuurreservaat en de torenhoge pieken van de kalksteenrotsen van Ninh Bình, naar Halong Bay en Tu Long Bay. [gallery columns="5" size="medium" ids="1047,1192,1193,1115,1863"]
Alle tour info

Rondreis Noord Vietnam ExposureRegio: Hongh Delta.
Provincies: meerdere.
Een exclusieve reis om een ​​aantal zeer ongerepte gebieden van het Noorden te ontdekken. Je begint in de 1000 jaar oude geschiedenis van Hanoi, vervolgt de route langs schilderachtige wegen door een ongerept verborgen vallei bewoond door de Muong mensen en vaart door ’s wereld grootste en mooiste karstformaties in Unesco Halong Bay. Maak je klaar voor een zeer speciale en onverge[...]
Alle tour info

Sapa Trekking - 3 dagenRegio: Noord West.
Provincie: Lao Cai.
Prijs vanaf € 199. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
In het uiterste noorden van Vietnam ligt Sapa, een ongerept gebied met prachtige natuur en kleine dorpjes waar bergstammen wonen, een plek voor liefhebbers van trekkingen. Veel minderheidsgroepen leven nog steeds op hun traditionele manier in aarden of houten huizen. Het landschap van de imposante bergen en rijstterrassen geeft dat dit gebied een geweldige combinatie is van natuur en cultuur.Alle tour info