Skip to main content

Beste reistijd Vietnam

Officieel kent Vietnam vijf regio’s maar qua weer kan het, het beste verdeeld worden in drie regio’s. Deze regio’s noord, centraal en zuid heeft elk haar eigen weertype, maar het klimaat is voornamelijk tropisch en in het noorden kan het wel winter worden. Omdat het land zo langgerekt is, heb je ook je te maken met verschillende weertypes en daarom is het niet eenvoudig om aan te geven wat de beste tijd is om naar Vietnam te reizen. De temperaturen schommelen overdag tussen de 20 en 35 graden. Per saldo is het hele jaar wel geschikt om Vietnam te bezoeken!

Beste reistijd Noord Vietnam

Noord-Vietnam, het gebied van HanoiSapaHalong BayMai Chau & Ninh Binh, heeft net als in Nederland vier seizoenen met een duidelijk winter- en zomerseizoen.

De winter is van november tot maart, overdag een aangename temperatuur van rond de 20 graden, maar in avonden en nacht koelt het af tot 10 graden. In de hoger gelegen delen, bij de bergen van Sapa en Ha Giang kan het afkoelen tot het vriespunt en kan er ook sneeuw op de toppen liggen.

De zomer duurt van mei tot en met oktober, waarbij de maanden juni tot en met oktober het heetst zijn maar ook met de meeste regen. In deze maanden zijn de rijstvelden wel prachtig groen.

Beste reistijd Centraal Vietnam

Centraal-Vietnam, het gebied van Phong Nha Ke BangHueDa Nang en Hoi An, heeft het hele jaar veel zonuren, de temperatuur is vanaf april tot en met oktober warm waarbij het vanaf augustus meer gaat regenen. Hier zijn maar “twee” seizoenen: droog en nat. In de natte periode is het luchtvochtigheidspercentage vrij hoog. In februari tot en met april valt er af en toe een buitje.

Beste reistijd Zuid Vietnam

Zuid Vietnam, het gebied vanaf Mui Ne, Ho Chi Minh City, de Mekong Delta, Phu Quoc en de Con Dao eilanden,  heeft een tropisch klimaat. Het klimaat is hier ook te verdelen in twee periodes: het droge seizoen en het natte seizoen. Het natte seizoen loopt van mei tot (begin) november en kan gepaard kan gaan met heftige buien, het droge seizoen is van november tot (begin) mei, maar er kan nog wel een bui vallen. Het hele jaar door is de temperatuur constant, een koud seizoen is hier dus niet. Tijdens langere periodes met zware buien treedt de rivier de Mekong buiten haar oevers en kan het voor overstromingen zorgen.

 

Tyfoons Vietnam

In Vietnam kun je te maken krijgen met tyfoons. Dit is de Aziatische benaming voor tropische orkanen. Dit tyfoonseizoen begint half mei en duurt tot begin december. In deze periode is er een kans dat boven de westelijke Stille Oceaan zware tropische stormen ontstaan die het land vanuit oostelijke richting kunnen bedreigen. Met name het noordoosten van Vietnam, het gebied bij de Halong Bay. Ook het gebied meer naar het zuiden, tot aan Nha Trang is gevoelig voor tyfoons.

Regenseizoen Vietnam

Vietnam heeft een subtropisch klimaat, met een duidelijk droog en nat seizoen. Het regenseizoen loopt ruim gezet van mei tot en met oktober. Vanwege de verschillende klimaatzones verschilt het regenseizoen in Vietnam dan ook per regio. Over het algemeen is het regenseizoen Vietnam vanaf half mei t/m november en het droge seizoen van december t/m half mei. Je kunt Vietnam in principe het hele jaar door bezoeken. Ook tijdens het regenseizoen. Al die regen zorgt ervoor dat de natuur spectaculaire groenen vormen aanneemt. De rijstvelden staan in bloei, de watervallen kletteren er stevig op los en ook de rivieren zijn goed vol, ideaal voor diegene van raften houden.

In de grote steden kan de riolering de enorme regenval niet altijd goed aan waardoor sommige straten tijdelijk onder water komen te staan. Dit kan enorme gevolgen hebben voor het verkeer en het is mogelijk dat je tot aan je knieën door het water heen moet. Je kan wel prachtige foto’s maken.

Houdt er wel rekening mee dat er tijdens het regenseizoen een sterke stroming in zee kan zijn. Check dus van te voren of er veiligheidsinstructies zijn!

Alle Tours Vietnam

Noord

6 tours
Bekijk alle tours

Centraal

6 tours
Bekijk alle tours