Skip to main content

Phong Nha Ke Bang National Park

Regio: Noord Kust
Provincie: Quang Binh

Phong Nha Ke Bang is een kolossaal natuurmuseum van groot geologisch, topografisch en ecologisch belang. Naast het zien van de adembenemende schoonheid in deze regio, kun je ook meer te weten komen over de evolutie van de aarde. Phong Nha Ke Bang heeft het grootste ondergrondse riviersysteem ter wereld. Een andere reden om het park te bezoeken is, omdat dit het oudste karstgebergte van Azië is.

Son Doong Grot

Het Phong Nha Ke Bang National Park bestaat uit een aaneenschakeling van bijzondere, mooie en indrukwekkende grotten. De Son Doong grot werd ontdekt in 1991 maar kwam pas in 2009 in de publiciteit en werd toen officieel door het Guinness Book of Records benoemd tot de langste, de hoogste en breedste grot ter wereld. Het is onderdeel van ruim 150 andere grotten in de regio. De grot werd pas zo laat ontdekt, omdat het goed verstopt lag tussen de natuur van het Phong Nha-Ke Bang National Park.

De grot is 9 kilometer lang, 200 meter hoog en 150 meter breed en daarmee verstoot de Son Doong Grot de Deer Cave in Maleisië van de eerste plaats. Het ecosysteem herbergt een eigen systeem en er werden dieren ontdekte waarvan het bestaan onbekend was, daarmee onderscheidt Son Doong zich, naast de grootte, om andere redenen van andere grotten. Hierbij kun je denken meerjarige bossen, juweelgrotten, diepe gaten, fossielen, watersoorten, vleermuizen en een gigantische stalactiet die bekend staat als de Grote Muur van Vietnam. Volgens het tijdschrift National Geographic bevatte de grot ‘hele bossen’ en ‘witte zandstranden’ die groot genoeg zijn om er een ​​wolkenkrabber in plaatsen.

Sinds 2014 is de grot opengesteld voor bezoekers, maar voor een zeer beperkt aantal bezoekers. Jaarlijks worden er door Oxalis, de enigste instantie die een vergunning mag uitgeven, 300 tot 500 vergunningen uitgegeven. De prijs is hier dan ook naar: $ 3000 voor een expeditie van 3 nachten is een gemiddelde prijs. Het seizoen loopt van februari tot augustus, dus de kans is heel klein dat het lukt om naar binnen te mogen.

Leuk weetje: er zijn meer mensen op de top van Mount Everest geweest dan in de Son Doong grot.

Phong Nha Grot

Chams

Aan het einde van de 19e eeuw nam Leopold Michel Cadiere, deel aan een expeditie om de Phong Nha grot te betreden. In de eerste 600 meter vond hij op de muur oude relikwieën uit het Champa rijk en ook een altaar van de Chams. Cham-mensen hebben hier honderden jaren geleden gewoond en hebben hun oude culturen in heel Vietnam behouden. Toch is nog steeds niet alles bekend van deze oude beschaving.

De grot moet zeker meer dan 250 miljoen jaar oud zijn en is daarmee de oudste maar ook de mooiste grot van het Phong Nha Ke Bang park en van Vietnam. Hier liggen duizenden meters aan ondergrondse gangen en rivieren omringd met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten. De grot is 7.729 meter lang, maximaal 83 meter breed en 50 meter hoog.

Na de ontdekking in 1899 werd de grot vervolgens voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Volgens de legende gebruikte koning Ham Nghi de grotten om schatten op te slaan. En tijdens de oorlog tegen het Amerikaanse imperialisme werd de Phong Nha-grot gebruikt als veldhospitaal en als munitieopslag. Boeddhisten zien de Phong Nha grot nog altijd als een bedevaartsoord omdat hier tempels en inscripties te vinden zijn van de mensen uit het Champa rijk.

De Phong Nha-grot is zowel adembenemend als geologisch belangrijk. De British Royal Academy noemde het een van de meest indrukwekkende grotten ter wereld op basis van zeven criteria:

 • hoogste en breedste ingang
 • fijnste ondergedompeld zand en rotsen
 • mooiste ondergrondse rivier
 • meest uitgebreide en mysterieuze stalactietennetwerken
 • hoge en brede droge grotten
 • diep en mooi ondergronds meer
 • de langste rivier.

De grot is verdeeld in drie delen, die elk veel verschillende dieren herbergen en een groot temperatuurverschil hebben.

1. Entree

Dit is het begin van de grot en de thuisbasis van alle diersoorten die in de zon leven als vogels, apen, vissen, insecten en vele andere soorten.

2. Middelgrote Regio

In dit gedeelte is een kunstmatig verlichtingssysteem geïnstalleerd, ook bekend als de schemerzone, dat is waar het licht en het donker met elkaar samen komen, waardoor een geheimzinnig gebied magisch wordt.

Er leven niet veel dieren in dit gebied omdat er dagelijks veel bezoekers komen. De dieren die hier leven zijn krabben, garnalen, paling en andere verschillende vissoorten.

3. Veldnacht

Het laatste gedeelte is donker en ligt op 1200 meter van de ingang. Een enorme duisternis. Hier leven alleen exotische dieren die zonder licht kunnen leven zoals vissen, vleermuizen, insecten en soms een hagedis.

Swallow Grot

De Swallow grot is de op twee na grootste grot ter wereld met een ingang van 78,6 meter hoog en meer dan 70 meter breed. Hoewel de grot “maar” 1.645 meter diep is, is het wel de breedste grot in Vietnam. De grot maakt indruk op bezoekers met zijn schoonheid, die wordt geprezen door publicaties zoals National Geographic en de New York Times. De blockbuster-film uit 2015, Pan, bevatte een aantal scènes die in deze prachtige grot zijn opgenomen.

Paradise Cave (Hang Thien Duong)

Paradise Cave strekt zich uit over een lengte van 31,4 kilometer. Het is over het algemeen van 60 m tot 80 m breed, 150 m breed op het breedste punt en tussen 30 m en 100 m hoog. De Record Association noemt het de langste droge grot in Azië. De grot is ongeveer 350-400 miljoen jaar oud. De grot is in 2005 per toeval ontdekt en is de langste droge grot van het park. De reden dat de grot zo laat werd ontdekt was omdat de ingang van de grot, niet groter dan een mens, verscholen lag achter een enorme stapel stenen. De ingang van de grot ligt ook aan het einde van een trap van 500 treden, een flinke klim maar absoluut de moeite waard.

De natuur creëerde een sprookjesachtig paleis van stalactieten en stalagmieten, die omgekeerd zijn in vormen en maten en sterk variëren in kleur. Deze formaties hebben de vorm van bellen, buizen, torens en gordijnen, waardoor zowel bezoekers als wetenschappers betovert raken van deze grot. De belangrijkste bezienswaardigheid in deze grot is de Lotus Tower, een stalactiet die door de verschillende vormen op een lotusbloem lijkt.

Tien Son Cave

De Tien Son Grot ligt naast de Phong Nha grot. De grot werd in 1935 ontdekte door een Franse archeologe. De grot is voor bijna 1 kilometer ontdekt, is 20 meter hoog en is ook voorzien van een steeds groter wordende ruimte met stalactieten. Hiermee is het een van de meest magnifieke grotten in Phong Nha Ke Bang park.

Sinh Ton Vallei Hang Thuy Cung

De Sinh Ton Vallei heeft een oppervlakte van 2000 hectare omgeven door enorme kalksteenbergen en uitgestrekte oerbossen en grotten in het midden, maar in het bijzonder herbergt de vallei een verborgen biologische diversiteit van bijzondere flora en fauna.

Vanaf de Sinh Ton Vallei loopt een negen kilometer lange toeristische route naar de Hang Thun Cung grot. Via de 600 meter lange van Hang Nuoc Lan (grot voor waterduiken, Hang Toi (de donkere grot)kom je in de Hang Thuy Cung (aquariumpaleisgrot) met exotische kleuren van blauw water. Je zult verrast zijn door de schoonheid van de natuur en de unieke architectuur van stalactieten.

Botanische tuinen

© phong nha ke bang

Om de waarde van het natuurlijke erfgoed van de wereld verder te benutten, heeft het Phong Nha Ke Bang National park een ecotoerismepunt en een botanische tuin aangelegd. Deze botanische tuin heeft een oppervlakte van meer dan 40 hectare waar meer dan 130 verschillende bossoorten en 500 verschillende dieren leven waaronder veel bedreigde soorten.  Het hoogtepunt van de botanische tuin is het prachtige landschap bij het meer van Anh en de waterval.

Hike Phong Nha Ke Bang

Hiken in het Phong Nha-Ke Bang park is alleen geschikt voor de geoefende hiker. De bergen lopen stijl omhoog. Een flink aantal grillige pieken zijn nog amper ontdekt en zijn perfect om klimmend te ontdekken.

De bekendste rotsen zijn:

 • Lion,
 • Fairy Caves,
 • Royal Court
 • de Peak Co Rilata
 • Peak Co Preu

Nuoc Mooc Eco Trail

Na een bezoek aan de prachtige grotten van Phong Nha Ke Bang is de Nuoc Mooc Eco Trail een bijzondere activiteit om het park verder te ontdekken. Deze Trail bestaat uit houten wandelpaden en bruggen die door de jungle en over de rivier leiden. Deze Trail is 1 kilometer lang en laat je in korte tijd kennis maken met de prachtige omgeving. Langs de waterkant kun je genieten van de karstbergen en een duik nemen in het verkoelende water. Ook zijn er mogelijkheden om te kajakken. Bij de kleine restaurantjes kun je een eenvoudige maaltijd bestellen.

Chay River en Dark Cave (Hang Toi)

De Dark Cave werd ontdekt in 1990 en kort daarna geopend voor het toerisme. De dark Cave is een grot voor avonturiers. je begint met een 400 meter lange zipline die hoog vanaf een toren naar de ingang van de grot gaat. Dit is de langste zipline in Vietnam. In de grot zet je een speciale helm waar een lichtje aan bevestigd is, waarna je de grot in gaat die steeds smaller maar ook steeds modderiger wordt. Deze grot wordt niet kunstmatig verlicht en het is er pikkedonker.

Het eindpunt is een grote modderpool met de kleur van chocolade maar waar je niet in kunt wegzinken. Na het modderbad ga je via een kleine modderglijbaan naar een ondergrondse rivier waar je een frisse duik kunt nemen en de modder van je kunt afwassen. Bij de uitgang staat een kajak voor je klaar waarmee je terug naar de start kunt peddelen. Indien je last hebt van claustrofobie, adviseer ik je om deze grot niet in te gaan. Om de tour compleet te maken is er nog een leuke hindernisbaan over de Chay Rivier met touwen, netten en een tokkelbaan. Op de rivier zijn ook nog activiteiten mogelijk op drijvende voorwerpen en om heerlijk te zwemmen.

Tu Lan Cave System

Net buiten het Phong Nha Ke Bang park, op 40 kilometer afstand liggen de Tu Lan grotten. Het kleine broertje van de Son Doong grot. In totaal zijn hier 20 grotten, zowel natte als droge grotten. De grotten zijn verbonden door uitgestrekte rivieren en worden omringd door buffelvelden, pindaboerderijen en karstbergen. Deze grotten zijn in 1992 ontdekte door onderzoekers van de British Cave Research Association. De lokale bevolking was al langer op de hoogte van deze grotten. In 2010 is dit onderzoek uitgebreid. Het is mogelijk om hier een-, twee-, drie- en vierdaagse reizen naar toe te boeken. In 2017 is de film Kong: Skull Island hier opgenomen met in de hoofdrol Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson en Brie Larson.

Hoe kom je in het Phong Nha Ke Bang Park?

Om naar het park te reizen moet je eerst naar Dong Hoi. Dit is de enige grote stad in de omgeving. Vanuit hier kun je doorreizen naar het Phong Nha Ke Bang park.

Kaart

Ook leuk op deze locatie:

Jungle en oude steden in Centraal VietnamRegio: Noord Kust.
Provincies: meerdere.
De “World Heritage Road” of ook wel  “Wereld-erfgoed-route” langs Centraal-Vietnam is een glorieuze route door enkele van de meest fascinerende, historische en aantrekkelijke delen van het land. Het is zo genoemd omdat de route minimaal drie UNESCO wereld erfgoedlocaties omvat: het grotkoninkrijk in Phong Nha-Ke Bang National Park, de oude keizerlijke stad Hue en de zestiende-eeuwse zijde[...]
Alle tour info

Het avontuur van Centraal VietnamRegio: Noord Kust.
Provincies: meerdere.
Centraal-Vietnam is het hart van de natie en trekt en deze regio zal je verbazen hoe de historische bezienswaardigheden goed bewaard zijn gebleven met een gastvrije lokale bevolking en een charmante natuurlijke schoonheid. Als je Centraal Vietnam wilt ontdekken, is deze reis de perfecte keuze voor jou. Ga[...]
Alle tour info

Van Hue naar Hoi An via de Hai Van Pass - op de fietsRegio: Noord Kust.
Provincie: Thua Thien Hue.
Prijs vanaf € 149. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
Deze reis is een must voor mensen die kicken op een geweldige fietstocht over de mooiste kustweg in Vietnam. Ervaar de schoonheid van Centraal-Vietnam tijdens onze betoverende landschappen: Hue to Hoi An Adventure-tour en ontdek deze pas met een opwindende fietstocht. De Hai Van Pass<[...]
Alle tour info

Citytour HueRegio: Noord Kust.
Provincie: Thua Thien Hue.
Prijs vanaf € 78. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
Hue wordt vaak onderschat als interessante stad in Vietnam. Talrijk zijn de mensen die in deze werelderfgoedstad alleen enkele oude stenen zien, en verder niets. Ze missen helaas de echte essentie van Hue en dat is precies wat je niet mag missen.  Ga met met deze bijzondere dagexcursie in Hue, duik in het feodale verl[...]
Alle tour info

Phong Nha Ke Bang, grotten Vietnam, lagunes en weelderige bossenRegio: Noord Kust.
Provincie: Quang Binh.
Prijs vanaf € 279. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
Het nationale park Phong Nha Ke Bang ligt verscholen tussen Laos en de kust, bijna 200 kilometer ten noorden van Hue en is bereikbaar per trein of vliegtuig door de stad Dong Hoi. Het is de plek voor natuurlijke landschappelijke wonderen en de thuisbasis van een zeer vriendelijke lokale bevolking. De jungle, de rivier, de watervallen, de singletrails en de smalle kronkelende betonwege[...]
Alle tour info