Skip to main content

Familiereizen Vietnam

Vietnam is een zeer geliefde bestemming om met kinderen heen te gaan. De Vietnamezen gek op kinderen. je zult merken dat de Vietnamezen je anders behandelen wanneer je reist met een baby, peuter en/of jonge kinderen, dan wanneer je solo aan het reizen bent. Elk deel van Vietnam is weer helemaal anders, maar elk gedeelte is geschikt voor kinderen van alle leeftijden door de vele leuke activiteiten. Vietnam verveelt werkelijk nooit. Vietnam is tegenwoordig een financieel betaalbaar en politiek stabiel land, en daarom is Vietnam ook veilig om met kinderen naar Vietnam te gaan.

Met een grote diversiteit aan bestemmingen en vrijetijdsactiviteiten, een breed scala aan lokale gerechten en dranken, zullen kinderen het geweldig vinden. Het succes van een familievakantie is een kwestie van plannen en voorbereiden.

Basisvoorzieningen Vietnam

Neem het nodige mee van huis voor de eerste paar dagen: een kinderwagen, een kinderdrager, babyflesjes, specifieke hygiënische en hygiëneproducten voor kinderen, kleding, etc. Luiers zijn verkrijgbaar in de grote steden, maar alsje meteen de eerste paar dagen druk bent met de aanschaf van deze artikelen, is dat zonde van je tijd!

Klimaat Vietnam

Kijk goed naar het klimaat. Kinderen kunnen meer last hebben dan volwassenen van het andere klimaat in Vietnam. Van de bergen van Sapa tot de Halong Bay en de grote steden in Vietnam, het weer is heel verschillend in de diverse regio’s. Kijk goed naar de temperaturen in de seizoenen en naar de regenperiode. Pas je programma en de inhoud van je bagage hierop aan. Ga je in de maanden november, december en januari naar het noorden van Vietnam? Neem dan ook nog extra warme kleding mee.

Tempo

Temper het tempo van je reis: Plan niet te veel en niet te snel. Kinderen zullen zich voortdurend moeten aanpassen aan een onbekende omgeving. Geef ze de tijd om te wennen aan deze nieuwe omgeving en aan alle nieuwe indrukken. Kinderen hebben iets meer tijd nodig om hun ervaringen te verwerken. Probeer minimaal twee nachten door te brengen op elke bestemming waar je heen wilt. Houdt ook rekening met de jetlag waar kinderen meer last van kunnen hebben dan volwassenen.

Vliegen met kinderen

Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar Vietnam. Alleen vanaf Frankfurt of Parijs kan je met een rechtstreekse vlucht naar Hanoi en/of Ho Chi Minh City. Vluchten met een overstap duren gemiddeld 15 uur en gaan vaak via het Midden Oosten (Dubai / Abu Dhabi of Doha), Singapore of Hong Kong. De toestellen van deze maatschappij zijn altijd voorzien van “schermen” zodat de kinderen lekker spelletjes kunnen doen. Boek ook een raamplaatsje voor ze, dan kunnen ze ook lekker naar buiten kijken.

Rondreis met privéchauffeur

Met een privétour kun je het tempo van de reis regelen op basis van de behoefte van je kind(eren). Als je later op de ochtend wilt vertrekken, eerder op de middag wilt eindigen of pauzes wilt plannen voor de kinderen om midden op de dag uit te rusten, dan is dat wel mogelijk met een privé tour. Bij een groepsreis zijn deze aanpassingen niet mogelijk.

Veiligheidsuitrusting kinderen

Geef bij boeking door of je extra basis veiligheidsuitrusting nodig heeft voor de kind(eren). Denk hierbij aan kinderzitjes in de auto of op de fiets, zwemvesten op een boot, kleine helmen. Zo kan ik voor je checken of deze op de gewenste bestemming en/of activiteit aanwezig zijn.

Juiste bestemming

Geef duidelijk je wensen door wat je wilt doen met de activiteiten. Sommige bestemmingen zijn populair, maar niet echt kindvriendelijk. Sapa biedt bijvoorbeeld voornamelijk wandelprogramma’s, maar bij Mai Chau-vallei kan dit worden afgewisseld met fietsroutes, bamboe-raften en watervallen. Kinderen vinden het ook heel leuk om de lokale bevolking te helpen op de rijstvelden of tijdens een kookles.

Eten met kinderen

Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken over het eten in Vietnam voor kinderen. Gezond verstand is wel handig. Op veel plaatsen kan je op straat eten, dit kan gevoelig zijn voor jonge kinderen. Vraag daarom van te voren in het hotel waar betrouwbare straattenten zijn als je toch op straat wilt gaan eten. Eet de gerechten dan ook alleen als ze vers voor je bereid worden. Het kraanwater is niet te drinken in Vietnam. Drink water alleen uit flessen. IJsblokjes in restaurants zijn dan wel weer prima. Geef ook van te voren door of kinderen een dieet volgen. Bijna overal zijn westerse maaltijden te verkrijgen die niet pittig gekruid zijn, en dit kan je ook overal aangeven dat het niet “spicy moet zijn”. Vietnam is ook zeer geschikt voor vegetariërs. En hou er rekening mee dat er veel gerechten zijn die kinderen niet kennen, ook veel andere “fruitjes” zijn te verkrijgen in Vietnam. Het is heel leuk om een kookles samen met je kind te volgen, zo krijgen gerechten toch een andere betekenis.

Familieland Vietnam

Zuidoost-Aziatische mensen koesteren kinderen. Kinderen staan ​​midden in de samenleving en krijgen overal de aandacht van mensen. Buitenlandse kinderen (zeker blonde kinderen) kunnen snel in het middelpunt van de belangstelling staan. Maak je dus dus geen zorgen als een ober in een restaurant of een staf in een hotel met uw kind speelt of hem ronddraagt.

Dieren Vietnam

In Vietnam komt hondsdolheid voor en met name in de grote steden en op het platteland lopen er heel veel honden en katten los rond. Het is daarom beter om kinderen deze dieren niet te laten aaien of in de buurt te komen.

Familiekamers hotel

Geef duidelijk de wensen voor een hotelkamer door. In Vietnam gaan hotels gaan er automatisch van uit dat een kind van 3-4 jaar nog steeds bij de ouders in bed ligt. Er zijn ook hotels waarbij je twee kamers kunt boeken met een tussendeur. Zo kunnen kinderen die ouder zijn toch op hun eigen kamer en slapen de ouders op de andere kamer. Ook zijn er hotels met familiekamers, wel 1 ruimte maar groter en ruimer, waar gemakkelijk een extra bed bij geplaatst kan worden. Geef duidelijk je wens door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij de meeste hotels kunnen babybedjes geregeld worden. Door duidelijk je wensen door te geven kom je niet voor verrassingen te staan en wordt de juiste kamer het met juiste aantal bedden voor je geboekt. Kinderen vinden het heerlijk als je een hotel boekt met zwembad waar ze heerlijk kunnen spetteren na een dag voor bezienswaardigheden.

Verkeersveiligheid Vietnam

Het land is zeer veilig om met kinderen te reizen, alleen het verkeer kan wel een dingetje zijn. Met name in de grote steden is dat zeer chaotisch. Motors, brommers, auto’s en vrachtauto’s rijden langs elkaar en er lijken geen echte verkeersregels te zijn. Vooral het oversteken bij een drukke straat kan een leuke, maar spannende ervaring zijn. Als je wilt oversteken als er geen verkeer meer rijdt, dan kan je lang wachten, daarom is het belangrijk dat je “voorspelbaar” bent. Kijk eerst naar de lokale bevolking hoe die het doen met oversteken. Loop in een rustig tempo achter ze aan. Het verkeer past zich dan wel op jou aan door om je heen te rijden, mits je geen onverwachte beweging maakt. Het geeft een machtig gevoel als je de eerste keer de overkant van de straat hebt gehaald.

Leuke activiteiten met kinderen

Voor kinderen in elke leeftijd heeft Vietnam voldoende mogelijkheden: cruises, zwemmen en kajakken in de Halong Bay, raften in Dalat, diverse activiteiten in Mai Chau, heerlijke stranden, grotten in Phong Nha Ke Bang, waterpretparken, de dierentuin in Ho Chi Minh, fietsen in de Mekong Delta en kooklessen. Ook zijn er heel veel nationale parken met gevarieerd aanbod aan wilde dieren. Dit spreekt enorm tot de verbeelding van kinderen.

Foto’s © Erica & Roan Dankmeijer