Vinh Moc Tunnels en DMZ zone
Regio: | Noord Kust |
Provincie: | Quang Tri |
Vietnam heeft een geschiedenis met verschillende oorlogen. In juli 1954 werd tijdens het Akkoord van Geneve besloten om de Democratische Republiek Vietnam te verdelen in twee helften: Noord Vietnam en Zuid Vietnam in afwachting tot er een permanente politieke oplossing kon komen als gevolg van de strijd tijdens de eerste oorlog Indochina. Het gebied tussen deze twee landen werd de DMZ Zone genoemd, ook wel Demilitarized Zone, ofwel gedemilitariseerde zone. De zone lag op de 17de breedtegraad en is enkele kilometers breed.
Dit was een mondelinge overeenkomst tussen de Fransen en de communisten onder leiding van president Ho Chí Minh. De Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk, waren ook aanwezig bij het sluiten van deze overeenkomst. De Verenigde Staten verklaarden het hiermee niet eens te zijn maar verklaarden eveneens dat zij de overeenkomst niet zouden tegenhouden. De regering van Bao Dai (Zuid Vietnam) verklaarde het niet eens te zijn met deze overeenkomst. Toch werd hij gesloten.
DMZ – Demilitarized Zone
De geschiedenis van de DMZ Vietnam eindigt in 1976 met de hereniging van de twee landen.
Tussen 1954 en 1975 was Vietnam in oorlog met de Verenigde Staten. Deze oorlog heeft veel littekens achter gelaten in Vietnam. Zoals alle andere oorlogen zijn er tijdens deze oorlog verschrikkelijke dingen gebeurd en bij de DMZ zone is dit nog steeds zichtbaar, want in deze regio zijn de meeste slachtoffers gevallen, militairen en burgers aan de Amerikaanse en Vietnamese kant.
Berucht is hier de Hamburger Hill slag en de slag om Khe Sanh.
De slag om Khe Sanh
De slag om Khe Sanh heeft de aandacht gekregen van de wereldwijde media. De Slag om Khe Sanh is begonnen op 21 januari 1968 toen strijdkrachten van het Volksleger van Noord-Vietnam (PAVN) een massaal artilleriebombardement startten op het Amerikaanse mariniersgarnizoen in Khe Sanh, een plaats in het noordwesten van Zuid-Vietnam dicht tegen de grens met Laos. 77 dagen lang vochten Amerikaanse mariniers en hun Zuid-Vietnamese bondgenoten tegen een hevig beleg van het garnizoen in Noord Vietnam. Het werd één van de langste en bloedigste veldslagen uit de Vietnamoorlog.
De Noord-Vietnamezen hadden zich goed ingegraven en hadden uiteindelijk 10.000 slachtoffers, tegenover 500 Amerikaanse soldaten. Op dat moment trok het Noord-Vietnamese leger zich geleidelijk terug, want de afleidingsmanoeuvre was gelukt. De militaire bezettingen van de zuidelijke steden was verminderd en juist vergroot in Khe Sanh. Ondertussen, met de Amerikaanse en Zuid-Vietnamese aandacht gericht op Khe Sanh, lanceerden Noord-Vietnamese en Viet Cong strijdkrachten het Tet-offensief, een serie van gecoördineerde verrassingsaanvallen op tientallen dorpen en steden in Zuid-Vietnam. Deze agressieve aanval bedoeld om het leger van de Republiek van (Zuid) Vietnam (ARVN) te breken en om rebellie van het Zuid-Vietnamese volk tegen het regime van Saigon te inspireren en om een wig te drijven tussen Zuid-Vietnam en zijn machtigste bondgenoot, de Verenigde Staten.
Ondanks grootscheepse bombardementen en gebruik van chemische middelen wisten de Zuid-Vietnamese en Amerikaanse troepen de op het platteland zeer populaire Vietcong (communistische verzets- en guerrillagroep in Zuid-Vietnam) niet onder controle te krijgen. Na het Tet-offensief in 1968 besloot de regering-Nixon (1969-1974) onder druk van de publieke opinie tot geleidelijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Deze geleidelijke terugtrekking was ook het gevolg omdat de Amerikaanse geen motivatie meer hadden om te vechten, omdat ze het gevoel hadden dat de Zuid-Vietnamezen het vechten aan de Amerikanen overlieten. Het Khe Sanh kamp kun je tegenwoordig gaan bekijken.
Hamburger Hill Slag
De slag om Hamburger Hill was een slag van de oorlog in Vietnam die tussen 10 en 20 mei 1969 tijdens Operatie Apache Snow werd uitgevochten door de strijdkrachten van het Amerikaanse leger samen met het leger van de Republiek (Zuid) Vietnam (ARVN) tegen de strijdkrachten van het Volksleger van (Noord) Vietnam (PAVN). Hoewel de zwaar versterkte heuvel 937 van weinig strategische waarde was, beval het Amerikaanse commando de verovering ervan door een frontale aanval, om hem kort daarna te verlaten. De actie veroorzaakte een controverse zowel bij het Amerikaanse leger als bij het publiek.
De strijd was in de eerste plaats een infanterie-gevecht, waarbij de Amerikaanse luchtlandingstroepen de steile helling opliepen tegen goed verankerde troepen. Aanvallen werden herhaaldelijk afgeslagen door de PAVN-verdediging. Slecht weer hinderde ook de operaties. Toch veroverden de Airborne-troepen de heuvel door middel van directe aanvallen, waarbij uitgebreide verliezen vielen bij de PAVN-troepen.
Bij deze DMZ zone zijn de meeste slachtoffers gevallen en tegenwoordig toont het landschap nog veel sporen aan deze gruwelijke tijd. Met een dag tour vanuit Hue kun je de geschiedenis kijken en beluisteren van dit gebied. Een van de meest bekende bezienswaardigheden is het standbeeld van de huilende moeder. Dit standbeeld symboliseert de honderden geliefden, gezinnen en families die door de DMZ van elkaar gescheiden werden. Hoewel de meeste bunkers en legerbasissen al lang zijn verdwenen zijn er toch nog veel sporen van de oorlog te zien in de Demilitarized Zone.
Vinh Moc Tunnels
Een van de belangrijkste zichtbare overblijfselen zijn de Vinh Moc tunnels aan de noordkant van de DMZ ZONE. Het tunnelsysteem is gemaakt van 1965 tot 1966. In deze drie verdiepingen hoge Vietcong tunnels schuilden ruim 90 families voor de bommenregens tijdens de oorlog. De tunnels zijn tot 20 meter diep. De Vinh Moc tunnels is een kleine, drukke stad onder de grond. Deze tunnels zijn vergelijkbaar met de Cu Chi Tunnels in het zuiden met een verschil dat de tunnels in het zuiden voornamelijk werden gebruikt voor gevechtsoperaties en ze zijn kleiner, maar beter bewaard en ze zijn nog in hun oorspronkelijke staat.
Het laagste niveau diende als een magazijn, de middelste als vluchtelingengebied tijdens bombardementen en de bovenste als woon gedeelte. Meer dan 300 mensen hebben hier ruim zes jaar gewoond en er werden zelfs 17 kinderen geboren terwijl ze onder de grond leefden. Sommigen wonen nog steeds in het gebied en kunnen dramatische verhalen vertellen. Huiveringwekkend, maar de gevolgen van deze oorlog mogen niet onopgemerkt blijven en verdwijnen in de geschiedenisboeken. Ga deze deze tunnels vooral met een gids bezoeken, omdat er in de omgeving nog tonnen niet-geëxplodeerde bommen liggen. De boeren die hier wonen ondervinden nog jaarlijks de schade hiervan en velen zijn dan ook voor het leven verminkt geraakt.
Hien Luong Brug
De Hien Luong brug is een brug over de Ben Hai rivier. De brug maakt deel uit van de grens tussen Noord- en Zuid Vietnam. Tegenwoordig is het een belangrijk nationaal monument als teken van de hereniging van Vietnam. De brug is 165 meter lang en je kunt er alleen lopend over heen. Een moderne brug die er naast ligt is voor het overige wegverkeer. Voor de vernietiging in 1967 was de originele Hien Luong brug half rood en half geel geschilderd, een duidelijke fysieke en idyllische grens tussen de twee Vietnam’s. De herbouwde brug van ijzeren balken werd in 1976 officieel geopend als een symbool van hereniging en vormde jarenlang een belangrijke psychologische barrière tussen Noord en Zuid. De brug wordt ook wel de Peacebridge genoemd.
Aan beide kanten staat een monument. Aan de zuidkant is het een monument met een vrij elegante structuur: zes omhoog staande veren met in het midden een vrouw en een kind. Aan de noordkant staat een enorme vlaggenmast die op een voetstuk staat. Deze is versierd met een socialistisch mozaïek.
De Con Thien Bunkers
De Con Thien bunkers liggen ongeveer 10 kilometer ten noord westen van Dong Ha en drie kilometer ten zuiden van de DMZ zone. Deze bunkers horen steevast in het DMZ toerprogramma. Het stond bij de plaatselijke missionarissen bekend als ‘the Hill of Angels’, maar voor de bezettende Amerikaanse mariniers was Con Thien een klein stukje van de hel. Het is een plek waar extreem hevige gevechten heeft plaatsgevonden, slechts 3km ten zuiden van de DMZ.
Truong Son begraafplaats
Aan het einde van een DMZ-tour kun je de begraafplaats Truong Son bezoeken. Deze begraafplaats ligt ongeveer 25 kilometer ten noordoosten van Dong Ha. Op de begraafplaats liggen 15.000 graven en bevatten de overblijfselen van alle gevallen Vietnamezen in de regio, gerangschikt volgens hun thuisprovincie.
Tegenwoordig zijn de gevolgen van de oorlog nog steeds zichtbaar. Vietnam heeft een zeer jonge bevolking. 37 % van de bevolking is jonger dan 15 jaar en de gemiddelde leeftijd van alle Vietnamezen is 25 jaar (in Nederland is dat 38,7 jaar).