Vietnamese keuken
De Vietnamese keuken staat bekend als een van de lekkerste van de wereld. Vietnam is na Thailand de grootste exporteur van rijst (c’om ) en dit is dan ook het belangrijkste basis element van de Vietnamese keuken. Rijst staat dan ook bij bijna elke maaltijd op het menu, als ontbijt, lunch en diner. En als er iets anders gegeten wordt, dan zijn het noedels, maar deze zijn ook gemaakt van rijst.
Op enorm veel plaatsen tekenen de rijstvelden het landschap in Vietnam. Van de prachtige rijstterrassen bij Sapa in het hoge noorden tot de uitgestrekte rijstvelden in de Mekong Delta. Een ander belangrijk element van de Vietnamese keuken is de vissaus (nuoc mam). Het wordt gebruikt in bouillons, wok gerechten, marinades en dipsauzen. De saus wordt onttrokken uit gefermenteerde vis. Bij de vissausfabrieken hangt dan ook een excentrieke geur, maar Vietnamezen zweren bij de vissaus van het eiland Phu Quoc of van de kustplaats Phan Tiet en Mui Ne.
Naast rijst, noedels en de vissaus staat de Vietnamese keuken ook bekend om de kruiden en de specerijen. Bekende kruiden als koriander, limoenblaadjes, basilicum en munt worden gebruikt voor de garnering. Kaneel, gember, citroengras, zuur gelegde wortel en knoflook worden gebruikt in de gerechten. In Zuid Vietnam worden ook kokosnootproducten toegevoegd aan het eten om het eten iets zoeter te maken.
Vietnamese gerechten:
Xoi
“Xoi”, dat beter bekend staat onder de naam “kleefrijst”, is in veel eetkraampjes en lokale restaurantjes in Vietnam te verkrijgen. De kleverige rijst is ook erg populair bij het ontbijt. De kleefrijst wordt geleverd met verschillende toevoegingen: kip, varkensvlees of gebakken of gekookte kwarteleieren en niet te vergeten versnipperde gedroogde sjalotjes
Bun Cha
Dit gerechte komt oorspronkelijk uit Noord Vietnam. Het bestaat uit een kom met op houtskool gegrild varkensvlees met ingelegde groenten en een bouillon van vissaus. Traditioneel wordt Bun Cha aangevuld met een schaaltje ‘’Nem’’. Een heerlijke loempia. Dit is een typisch gerecht voor de lunch en ze zijn het beste bij de straatvoedsel stalletjes in Hanoi te verkrijgen.
Ga Nuong
Met suikerstroop bedekte kippenvleugeltjes, gegrild op een barbecue en geserveerd met zoete aardappelen en gegrild brood. In een klein steegje dicht bij de Tempel van Literatuu, de Ly van Phuc steeg, vind je de beste variant van Ga Nuong.
Banh Mi
Banh Mi is een stokbrood sandwich gevuld met geraspte groenten, gesneden komkommer en paté, eieren en / of een assortiment vlees naar eigen keuze. Als je van alles een beetje wilt, bestel dan een Banh Mi Thap Cam. Deze variant heeft zo’n beetje alles erin, wat erin kan.
Vietnamees frui
In Vietnam heb je een zeer uitgebreid aanbod van vers tropisch fruit. Vietnamees fruit wordt op verschillende manieren gegeten, van onrijp zoals mango en papaya, die heerlijk smaken in een salade. De meer rijpe en zoete vruchten worden vaak gegeten als nagerecht bij de lunch of diner. Ook heerlijk is om deze te dopen in een mix van zout, peper en chili. Vietnam heeft ook bijzondere vruchten als rambutan, pomelo, mangosteen, drakenfruit en longan.
Franse invloed
De kolonisatie van Vietnam door de Fransen heeft niet alleen zijn sporen achter gelaten in de architectuur maar ook zeker in de Vietnamese keuken. Naast koffie, Banh Mi heb je Pho. Pho is een eenvoudige hoofdgerecht, bestaande uit een zoute bouillon, verse rijstnoedels, kruiden, kip of rundvlees. Het is een goedkoop maar zeer smakelijk gerecht. Het gerecht is overal te verkrijgen, van kleine straatstalletjes tot luxe restaurants. Naast kip of rundvlees kun je het ook krijgen met ossenhaas en biefstuk.
Banh Beo
Wat absoluut op je lijst moet komen zijn de traditionele gerechten Banh. Banh beo, Banh nam, Banh loc tran, Banh loc goi, Banh ram it en nog meer variaties. Dit zijn op rijst en op zetmeel gebaseerde noedels, vaak gestoomd in bananenbladeren. Bij elke lekkernij hoort een eigen saus op basis van nuoc mam.
Banh Xeo
Banh Xeo zijn hartige pannenkoeken die letterlijk vertaald zinderende cake betekenen. Zodra ze worden gekookt, maken ze een sissend geluid. De beste Banh Xeo is een crepe met spek, garnalen, tauge en een garnering van verse kruiden. De beste Banh Xeo vind je in Ho Chi Minh City en in de Mekong Delta.
Com Hen
Com Hen betekent “rijst” maar niet alleen rijst, maar het is een combinatie van kleur, geur en smaak: rijst of rijstnoedels, malse roergebakken mosselen, knapperig varkensvlees, pinda’s, taugé, gebakken sjalotten en kruiden, aangevuld met een kom hete bouillon.
Cao Lau
Cao Lau is een op noedels gebaseerd gerecht dat wordt geserveerd met gegrild en in plakjes gesneden varkensvlees, groene bladeren en kruiden, taugé en knapperige croutons. De oorsprong van dit gerecht is onbekend maar zou mogelijk een Chinees-Japanse afkomst hebben. De legende zegt dat de juiste Cao Lau-noedels worden gemaakt met water uit een speciale bron in Hoi An die door Cham-mensen is gegraven: de Ba Le. Het water wordt dan gemengd met as van een boom die alleen op de Cham-eilanden te vinden is.
Chicken rice
Er zijn ook andere populaire op noedels gebaseerde gerechten zoals de Mi Quang of de White Rose Dumplings. Als je de noedels even zat bent, dan kun je ook Chicken Rice proberen. Rijst gekookt in kippenbouillon met een vleugje kurkuma voor de kleur, kip versnipperd en gemengd met gehakte kruiden, gesneden uien en kruiden en een topping van pepermunt, geraspte groene papaja en groenten in het zuur.
Cha Gio of Nem
Als je aan Vietnam denkt, dan denk je met eten vaak aan een Vietnamese loempia. In Vietnam zijn ze alleen iets anders dan hier in Nederland. De Vietnamese loempia’s in Vietnam hebben een dunne knapperige schil, en zijn gevuld met een zachte groente en vleesvulling van gehakt. Ze worden ook soms geserveerd met krab, tofu of gepureerde taro of zoete aardappel. Ze worden geserveerd met een pittige vissaus. In het noorden worden deze loempia’s Nem genoemd en in het zuiden Cha Gio. noemen. Het is een ideaal voorgerecht.
Com Tam Suon Nuong
De Com Tam Suon Nuong. Dit is een gerecht met gebroken rijst welke wordt geserveerd met gegrilde dunne karbonade, komkommer, gepekelde groenten en nuoc mamsaus. Hier kunnen een aantal extra gerechten aan toegevoegd worden: eieren, gegrilde kippenpoten en de favoriete cha trung (een gestoomd brood van gemalen varkensvlees, champignons, eieren, glasnoedels en andere ‘geheime’ ingrediënten).
Banh Canh Cua
Na de rijst is de heerlijke Banh Canh Cua met noedels ook een aanrader. Een dikke rijst met een nootachtig aroma en tapioca-noedels, geserveerd in een dikke krabsoep of andere schaaldieren. De kom is bedekt met overheerlijke ingrediënten als garnalen, stukjes krabvlees, plakjes varkensvlees, kwarteleitjes en zelfs gestold bloed voor de meer avontuurlijke mens.
Nem Lui
Nem lui is een typisch gerecht uit de omgeving van Hue. Het gerecht bestaat uit fijngemalen rundvlees en varkensworst om een stok van citroengras welke op houtskool gegrild wordt. Hierom heen wordt rijstpapier gewikkeld en opgerold als een loempia. Samen met een frisse salade en diverse groenten is dit een typisch Hue gerecht.
Eet smakelijk!