Skip to main content

Vietnam natuur

Vietnam heeft een scala aan natuurwonderen naast strand, cultuur, historie en architectuur. Bekende natuurwonderen zijn de grootste grot ter wereld in Phong Nha Ke Bang, de Halong Bay, Mekong Delta en nog veel meer. De natuur in Vietnam is mooi, bijzonder en prachtig met maar liefst 30 nationale parken waarvan er een aantal zijn uitgeroepen tot een Unesco World Heritage nationaal park. Sommige parken zijn druk bezocht, andere minder omdat ze slechter bereikbaar zijn en  in een aantal parken ga je terug in de tijd.

Het behoud in Vietnam begon in het Cuc Phuong Nationaal Park. Het werd ingewijd door de Vietnamese leider Ho Chi Minh in 1962, precies in het midden van de oorlog in Vietnam. Door de vele bommen werden veel bossen vernietigd. Ook werden ontbladeringsmiddelen gebruikt zodat de vijand de verstopte Vietnamezen beter kon zien tussen de bomen. Ho Chi Minh vertelde de mensen dat de bescherming van het milieu een betere toekomst betekent. Sindsdien zijn 29 andere nationale parken in Vietnam gecreëerd, maar Cuc Phuong is nog steeds de grootste.

Dit zijn de mooiste nationale parken in Vietnam:

1. Ba Be National Park

Ba Be betekend letterlijk ‘Drie Meren’ maar dit is eigenlijk een verwarrende en verkeerde naam. Het Ba Be meer bestaat namelijk uit één onafgebroken stuk water, want de drie meren zijn door middel van kanalen aan elkaar verbonden. Ba Be is het grootste meer van het land en is op sommige stukken bijna 35 meter diep. De exacte grote van het meer is afhankelijk van de regenval en het seizoen, maar de lengte is ongeveer 7 kilometer lang en een kilometer breed. In het meer komen meer dan honderd vissoorten voor. Ba Be nationaal park ligt in het noorden van Vietnam.

2. Bach Ma National Park

© bach ma National park
© bach ma national park
© bach ma National park

Het Bach Ma National Park ligt in een bergachtig gebied precies op de grens tussen het vroegere Noord- en Zuid-Vietnam en omvat verschillende vegetatiegordels van kustgebied tot een middelgebergte met tropisch regenwoud. Door deze mix van beide landschappen is Bach Ma heel wat gevarieerder dan de andere nationale parken. Met watervallen, koele bossen en bloeiende rododendrons is dit gebied ronduit prachtig. Het is leuk om dit park te bezoeken als transfer tussen Hue en Hoi An in combinatie met het Lang Co strand.

3. Cuc Phuong Nationaal Park

Naast een prachtige flora en fauna, van tropisch regenwoud tot bergen van kalksteen zijn er in het Cuc Phuong Nationaal Park overblijfselen te vinden van beschavingen die hier meer dan 10.000 jaar geleden leefde. In de vele grotten van het park zijn rotsschilderingen, gereedschappen, graven en wapens gevonden die in deze tijd werden gebruikt. Cuc Phuong staat echter meer bekend om het project om de apenstand te behouden en met succes, want in het park komen zeer veel apensoorten voor.

4.Halong Bay

Halong Bay is sinds 2012 één van de ‘7 Wonders of Nature’ en is een absolute aanrader tijdens jouw reis door Vietnam. Een gebied dat bestaat uit ongeveer  3500 eilanden en rotsformaties. De rotsen bestaan uit kalksteen waardoor deze door de regen, zeewater en wind eroderen. Hierdoor zijn op enkele plaatsen druipsteengrotten en ondergrondse meertjes ontstaan die het hele aanzicht ‘sprookjesachtig’ en zeer uniek maakt. Het voorste deel is zeer toeristisch, het achterste gedeelte puur en onontdekt. Sinds 1994 staat dit indrukwekkende gebied ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

5. Mekong Delta

De Mekong Delta is een bekend riviergebied in het zuiden van Vietnam. Het beslaat ongeveer het hele gebied ten zuidwesten van Ho Chi Minh City. De oorsprong van de Mekong rivier bevindt zich in de hooglanden van Tibet. De Mekongrivier is dan ook 4.200 kilometer lang, en gaat ook nog door Laos en Cambodja. De eindeloze waterwegen nemen je mee langs prachtige groene rijstvelden, slaperige dorpjes, pagodes, khmer tempels, mangrove bossen en drijvende markten. De Mekong Delta heeft een oppervlakte van ongeveer 39.000 km² en breidt zich jaarlijks uit met ongeveer 80 meter. De grootte van het gebied dat bedekt is met water verschilt per seizoen.

6. Ngoc Son Ngo Luong Nature Reserve

Het Ngoc Son – Ngo Luong Natuurreservaat ligt ten zuidoosten van de hoofdstad van Hanoi en is omgeven door kalksteenrotsen en tropisch bos. Het park lijkt geïsoleerd te zijn van de omgeving maar heeft een ongerepte schoonheid die nog niet bij het toerisme bekend is. Je maakt hier dan ook een van de meest bijzondere Vietnamervaringen mee: prachtige natuur, biodiversiteit en de bijzondere cultuurwaarden van etnische groepen, de Muong-mensen die hier leven. Hun levensstijl gaat ver terug in de tijd.

7. Ninh Binh

Ninh Binh, een plattelandsprovince in het noorden van Vietnam, wordt ook wel het Halong Bay op land genoemd. De omgeving van Ninh Binh staat bekend om haar indrukwekkende landschappen van kalkstenen rotsformaties, waterwegen en rijstvelden. Hier kom je helemaal tot rust en ervaar je het echte plattelandsleven van Vietnam. Spring op de fiets of brommer en verken de smalle wegen die dwars door de rijstvelden lopen. De natuur is spectaculair en het leven is er lekker basic. Welkom in het echte Vietnam!

8. Phong Nha Ke Bang

© paradise cave

Phong Nha Ke Bang Nationaal Park is gelegen tussen Laos en de kust, ongeveer 200 kilometer ten noorden van Hue. In het Phong Nha Ke Bang Nationaal park kun je de grootste grotten van de wereld bezoeken:  het Tu Lan grottenstelsel. Dit stelsel bestaat uit meer dan 10 grotten en zijn pas zeer recentelijk ontdekt in 1992, maar waarschijnlijk al drie tot vijf miljoen jaar geleden ontstaan. Het zijn niet alleen de grotten, maar het park is ook de plek van jungle, rivieren, watervallen, bossen, lagunes en een vriendelijke bevolking.

9. Phu Quoc National Park

Phu Quoc National Park, is een park gelegen op het eiland Phu Quoc, aan de zuidwest kant van Vietnam in de Golf van Thailand. Dit park is een ideale ecotoeristische bestemming want het heeft speciale en unieke biodiversiteitswaarden in vergelijking met andere nationale parken.  Phu Quoc Nationaal park beslaat meer dan 50% van het eiland, dus het is zeker de moeite waard om een ​​bezoek te overwegen. Wandelroutes zijn beperkt, hoewel het een geweldige manier is om het nationale park te ervaren. Alleen in het gebied Ganh Dau is er een gemarkeerd wandelpad van vijf kilometer. Een andere optie is met een scooter of motor langs de noordkant te gaan rijden. Phu Quoc is ook een geliefde strandbestemming.

10. Pu Luong Nature Reserve

Het Pu Luong Nature Reserve, dat zich uitstrekt van Mai Chau tot aan het nationale Park Cuc Phuong, heeft een beeldschoon landschap dat gekenmerkt wordt door een rijke biodiversiteit als rijstterrassen, karstgebergten, uitgestrekte velden, bossen en beekjes. De etnische minderheden die in dit gebied leven behoren tot de ‘’White Thai’’ en de “Muong gemeenschap”. Zij hebben er voor gezorgd dat de berghellingen zijn veranderd in aantrekkelijke terrasvormige rijstvelden.

AANBEVOLEN TOURS

Phong Nha Ke Bang, grotten Vietnam, lagunes en weelderige bossen

Prijs op aanvraag.

Van Ho Chi Minh City via de Mekong Delta naar Phu Quoc

Prijs vanaf € 345.

Mekong Delta Cruise 3 dagen

Prijs vanaf € 498.

Jungle en oude steden in Centraal Vietnam

Prijs op aanvraag.

Het avontuur van Centraal Vietnam

Prijs op aanvraag.

Sapa Trekking - 3 dagen

Prijs vanaf € 199.

Ba Be National Park

Prijs op aanvraag.

Halong Bay Jade Sails Cruise

Prijs vanaf € 109.

Van de bergen in Noord Vietnam naar de Halong Bay

Prijs vanaf € 669.

Van Hue naar Hoi An via de Hai Van Pass - op de fiets

Prijs vanaf € 149.

Rondreis van Noord naar Zuid Vietnam

Prijs vanaf € 1353.

Rondreis Noord Vietnam Exposure

Prijs op aanvraag.